activiteiten in de natuur

Activiteiten die ik komend jaar wil doen

In deze blog deel ik welke activiteiten in de natuur ik komend jaar wil doen en welke ik al gedaan heb. Een mooi lijstje ter inspiratie voor als je ook leuke dingen wilt doen in de natuur om te ontspannen!

Mensen die me langer volgen weten het intussen: met Hartje Buiten wil ik mezelf dwingen de natuur in te blijven gaan om te zorgen dat ik me beter ga voelen. Van m’n somberheid die ik in de zomer van 2020 had, was ik direct af. De vermoeidheid bleef en af en toe stress om niets ook. Maar hoe ik me ook voel, ontspannen in de natuur doet me altijd goed.

Door m’n eerste blogs lijkt het alsof Hartje Buiten alleen over wandelen gaat. Maar het idee is dat ik meer activiteiten in en met de natuur wil doen. Het kwam alleen meestal uit op wandelen, omdat door de RIVM-maatregelen er veel dingen steeds niet doorgaan.

Ik besloot m’n lijstje van plannen op een rij te zetten. Misschien heb jij er ook wat aan.

Wat ik al gedaan heb

Eerst even een overzichtje wat op mijn lijst stond, maar ik in 2020 al gedaan heb. Ik dacht dat dit lijstje kort zou zijn, omdat ik pas rond september begon met mijn plan om vaker de natuur in te gaan. Maar nu ik het aan het schrijven ben, is het lijstje toch langer dan ik dacht!

 • Klompenpad bewandelen. Blijkbaar zijn er Klompenpaden in Nederland. Dit zijn paden waar je door het boerenlandschap wandelt. Ik heb er nog maar een gedaan, in Nijkerk. En dat was erg leuk en smaakt naar meer. Het klompenpad in Doorwerth staat ook nog op m’n lijst.
 • Droogbloemkrans maken. Soms moet je buiten naar binnen halen. Vanwege de lockdown, of het weer bijvoorbeeld. Eind december besloot ik een droogbloemkrans te maken onder begeleiding in een online workshop. Heerlijk ontspannen ook!
 • Cultuur in de natuur. Een cultureel uitje in de buitenlucht kan natuurlijk ook. Begin oktober lag ik naar een verhaal te luisteren op het strand. Ook een leuke manier van ontspannen in de natuur.
 • Een duik in koud natuurwater nemen. Het is een onwijze trend: een ijsbad nemen. Nou kun je dat onder begeleiding doen (ook wel aan te raden) in een bad met ijsklontjes. Of je gaat in de natuur het water in tijdens een koude maand. Ik deed dat ietwat impulsief tijdens een weekje Twente in oktober. Een hele ervaring!
 • Afval opruimen tijdens het wandelen. Eigenlijk was ik van plan eens mee te doen met de Beach Cleanup. Het leek me mooi om iets nuttigs te doen en afval op te ruimen. Maar daar moest ik wel wat maanden voor wachten. Toen kwam ik deze superhandige wandelstok met afvalprikker tegen en ging lekker zelf op pad.

Mijn activiteitenlijst om eens te doen

Deze lijst is overigens geen bucketlist voor 2021. Als er iets is wat ik wil voorkomen is dat ik dingen moet of dat ik stress krijg omdat ik ‘moet’ ontspannen van mezelf. Dat werkt natuurlijk niet. Dit lijstje is meer als inspiratie als ik zin en behoefte heb om iets nieuws uit te proberen of iets nieuws te leren.

Wat ik graag eens zou willen doen:

 • Vogels spotten met een kenner. Lekker een paar uurtjes het bos in en uitleg krijgen voor beginners en samen vogels spotten. Hopelijk leer ik dan ook gelijk wat meer vogels herkennen, want daar ben ik echt niet in thuis.
 • Naar een arboretum (een bomentuin). Er zijn schijnbaar een paar bomentuinen in Nederland, waar je een verzameling van allerlei bomen van over de hele wereld kan zien. Een soort dierentuin zeg maar. Ik heb geen idee wat ik daar precies van kan verwachten, maar ik laat me graag verrassen.
 • Blotenvoetenpad uitproberen. Ik was er afgelopen jaar net te laat mee, want deze paden zijn in de winter vaak gesloten. Maar er zijn dus wandelpaden door de natuur waar je met blote voeten overheen kan. Je wandelt bijvoorbeeld over gras, modder, zand of door beekjes. Nu nog uitkiezen met welke van de blotevoetenpaden ik ga beginnen. Tips zijn altijd welkom! 🙂
 • Wildplukwandelingen met verschillende thema’s. Ik heb al eens twee wildplukwandelingen gedaan. De een was een algemene, de ander gericht op bloemen om een parfum te maken. Over wildplukken kan ik nog zoveel leren, dus dat doe ik sowieso nog graag. Maar ik zou ook graag een wandeling willen doen met een focus op eetbare noten. En een gericht op eetbare paddenstoelen.
 • Nachtwandeling met een boswachter. Ruim een jaar geleden zouden we een nachtwandeling doen en sterrenkijken op Terschelling. Helaas was het geen heldere nacht en konden we geen sterren zien. Toch was het een hele bijzondere en leerzame ervaring wat ik graag nog eens over doe op een andere plek.
 • Floaten: gewichtloos drijven in zout water. Dit lijkt me in het lijstje nog het meest ontspannen. Drijven in zout water. Volgens mij heb ik dat ooit weleens gedaan, maar toen was het met een groep en dan ben je steeds bezig met of je niet tegen een ander aanbotst. Ook was het in een groot zwembad. Ik zou weleens een privésessie willen doen in het donker. Met een fijn muziekje op de achtergrond. Oh, ik krijg er al helemaal zin in!
 • Klimbos uitproberen. Dit is ietwat actief en misschien niet heel ontspannen, maar toch lijkt het me een mooie ervaring. Een klimbos. Ik heb ergens het idee dat het vooral voor kinderen is maar goed, ik ga er gewoon eens voor. Gewoon eens wat anders doen dan anders.
 • Een lange wandel- of fietstocht. Ik zou weleens een hele dag een route willen afleggen, wandelend en een keer met de fiets. In m’n eentje. Het lijkt me wat afzien, maar ook een mooie uitdaging. Misschien dat ik in de toekomst zelfs eens een wandel- of fietsvakantie wil doen, ook in m’n eentje. Maar laat ik eerst maar even klein beginnen 🙂
 • Schilderen in de natuur. Het lijkt me leuk om eens een workshop schilderen te doen in de natuur. Eentje voor beginners, want ik ben er niet goed in. Misschien wel een Bob Ross-workshop. Dat moet je toch een keer gedaan hebben in je leven haha.
 • Spoorzoeken in de natuur. Er zijn zoveel dingen die je kunt zien en ontdekken in de natuur. Het lijkt me tof om te leren spoorzoeken. Al is het alleen maar om wat bewuster te zijn van wat je ziet en tegenkomt tijdens wandelingen.
 • Wadlopen. Dit heeft geen uitleg nodig natuurlijk. Volgens mij heb ik dit nog nooit gedaan. Of misschien wel een keertje heel kort. Maar een flinke tocht over de wadden moet je toch als Nederlander een keer meegemaakt hebben.
 • Dauwtrappen met hemelvaart. Dit is of was schijnbaar een traditie vroeger in Brabant. Tijdens Hemelvaart vroeg opstaan om een wandeling te maken. Het dauw ligt dan nog op de velden, vandaar de naam dauwtrappen.
 • Vrijwilligerswerk in de natuur. Ook zou ik graag eens een dagje vrijwilligerswerk willen doen in de natuur. Ik zie weleens oproepjes voorbijkomen om een poel schoon te maken of oude takken te verwijderen. Even flink de handen uit de mouwen steken en focussen op een klein stukje natuurgebied, in plaats van dat je er vluchtig voorbij loopt.
 • Leren navigeren met geocaching. Ik heb me er nog niet voldoende in verdiept en ik weet niet of je dit eenmalig kan doen, maar er zijn dus mensen die op zoek gaan naar een verborgen container. Een soort schatzoeken. Je krijgt coördinaten en je moet met een kaart en kompas, of gewoon met je mobiel ernaar op zoek gaan. Ik heb geen idee of ik dat nou echt leuk vind, maar er is maar een manier om erachter te komen 🙂

Er zijn ook een heleboel natuurgebieden waar ik nodig eens naartoe moet om te wandelen. En allerlei themawandelingen, zoals een kastelen-, kunst- of bijzondere bruggenwandelingen. Maar daarover blog ik als ik ergens ben geweest. Volgens mij kun je daar namelijk boekenvol over schrijven. In ons kleine landje is een hoop te doen, dat is wel duidelijk!

Heb jij nog suggesties?

Heb jij nog suggesties van ontspannende activiteiten in de natuur (of met de natuur)? Laat het weten in de reacties. Daar help je mij en andere lezers mee!

Foto: Tirachard Kumtanom via Pexels

7 gedachten over “Activiteiten die ik komend jaar wil doen”

  • Hi Christien, dank je! Het was heel laagdrempelig omdat het precies voor de deur van ons vakantiehuisje lag en ik daarna in de privésauna kon haha.

   Ik ben nog van plan dit jaar een ijsbad te nemen onder begeleiding, inderdaad met de ademhalingsoefeningen van Wim Hof. Ik zie er wel tegenop, maar goed. Met iemand erbij laat je je iets minder snel kennen en ga ik er waarschijnlijk gewoon voor.

   Beantwoorden
 1. Leuke blog. Ik heb wellicht nog wat leuke tips:
  – Vogelbescherming biedt een gratis 10delige vogelcurus aan. Echt heel leuk.
  – Twee leuke apps; veldgids en tuinvogelgids van nature2u
  – Het Bomenmuseum Gimborn in Doorn, echt een aanrader.

  Beantwoorden
 2. Ook leuk om eens te doen is een vogelhut huren en dan een paar uur vogels en andere dieren van dichtbij bekijken. We hebben er dit jaar meerdere gedaan en ik heb allerlei vogels leren kennen, maar ook eekhoorns en herten gezien. Wel het leukst als het wat warmer is, want vaak zijn ze niet verwarmd.
  Een Klimbos is ook leuk als je wat ouder bent hoor. Twee jaar terug nog eens gedaan. Wel zou ik het met een goede vriend of vriendin samen doen.

  Beantwoorden
  • Een vogelhut huren? Ik wist niet dat dat kon. Wat een leuk idee! En inderdaad wel fijner als het iets warmer is. En ik moet even een verrekijker kopen, want anders heb je er denk ik ook niet zoveel aan.

   Goed te horen dat een klimbos ook leuk voor volwassenen is. En goede tip om iemand mee te nemen, dan kun je je ervaringen gelijk met iemand delen.

   Beantwoorden
   • Een voordeel van de gehuurde vogelhutten is dat ze vaak een (kunstmatig) vijfertje vlak voor de hit hebben. Omdat ze jou niet kunnen zien komen de vogels heel dichtbij en kun je ze goed bekijken. Ik heb ook een keer een fotocamera met lens gehuurd (als je die niet zelf hebt), dan kun je hele mooie foto’s maken.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de nieuwste blogs in je mailbox.