Andrea Dronk over de natuur

Interview: “Als ik niet de natuur in ga, ben ik wat meer geprikkeld”

In dit interview vertelt Andrea Dronk hoe vaak ze de natuur ingaat, welke gebieden ze graag bezoekt en wat de natuur met haar doet.

Zoals ik laatst vertelde ga ik voortaan mensen interviewen over wat de natuur met hun doet. Ik trap af met Andrea Dronk, een copywriter met wie ik weleens samenwerk, uit Vlaardingen.

Elke dag even naar buiten

Andrea probeert elke dag even naar buiten te gaan. Of het nou tijdens lunch is of aan het einde van de middag. Dat kan gewoon in de stad zijn of een stadspark, zoals het park bij de Euromast in Rotterdam. Daarnaast gaat ze zo’n 3 keer per week de natuur in.

Het strand is een van haar favoriete plekken. Op nog geen 20 minuten rijden van haar huis is ze op het strand van Hoek van Holland en waant ze zich even in een hele andere wereld. “Ik voel soms sterk de drang om naar buiten te gaan. Ik heb ook regelmatig de behoefte aan een onderbreking van de dag. Als ik de zee zie, ontspan ik direct. Het is ook zo fijn dat je op het strand oneindig lang kan lopen.” vertelt ze.

Ook het bos bezoekt ze graag. Dichtbij haar huis ligt natuurgebied de Broekpolder waar een grote kudde Schotse Hooglanders vrij rondloopt. Daar zijn ook kilometers aan fiets- en wandelpaden waar ze haar gedachten kan verzetten en lekker kan opladen. In de weekenden vermijdt ze natuurgebieden, want dan is het te druk en dat geeft teveel prikkels.

Echt plannen doet ze niet, toch lukt het haar om regelmatig op pad te gaan. Ze heeft een auto en werkt als zelfstandige, dus ze kan ook makkelijk op pad gaan. Soms combineert ze een afspraak met een bezoekje aan de natuur. Zelfs in drukke periodes lukt het altijd om heel even naar buiten te gaan, al is het een klein blokje om.

Ze zorgt voor variatie, zodat het niet eentonig wordt. Dan neemt ze net even een andere route of pakt ze een keer de fiets in plaats van te gaan wandelen.

"Ik merk dat als ik minder vaak naar buiten ga, het m'n humeur beïnvloedt. Ik ben wat meer geprikkeld en ik baal dan zo dat ik niet naar buiten kan".

De impact van de natuur

Soms is ze zelf nog verbaast over de impact van de natuur, ondanks dat ze al van jongs af aan veel de natuur opzoekt. “Ik merk dat het negatieve gedachtes onderdrukt. Gewoon even het zand voelen en je ontspant. Het werkt echt.”

Natuurlijk lukt het niet altijd zo vaak als ze zelf zou willen. Slecht weer heeft behoorlijk invloed op haar humeur en dan is de drempel groter om te gaan. Ze gaat dan wel, maar minder vaak en de rondjes zijn korter. “Ik merk dat als ik minder vaak naar buiten ga, het m’n humeur beïnvloedt. Ik ben wat meer geprikkeld en ik baal dan zo dat ik niet naar buiten kan”.

Heel soms merkt ze dat ze niet echt aanwezig is als ze in de natuur is, bijvoorbeeld tijdens drukke periodes. “Ik ben soms echt te druk in m’n hoofd en de natuur ingaan voelt dan alsof ik niet effectief met m’n tijd bezig ben. Ik moet mezelf dan echt even toespreken en het werk loslaten. M’n laptop heb ik nu eenmaal niet bij me, de telefoon mag ik niet opnemen en ik dwing mezelf goed te kijken naar m’n omgeving of naar een vogel, me te concentreren en m’n zintuigen aan te zetten.” legt Andrea uit.

Reizen 

Andrea houdt erg van reizen en probeert regelmatig een project te vinden waarbij ze haar passie voor reizen en schrijven kan combineren. Reizen ontspant omdat je telkens weer in een nieuwe omgeving terecht komt. Ook geeft het haar inspiratie en nieuwe energie. 

Zo is ze naar Uganda afgereisd als reporter voor Mensen met een Missie, verbleef ze een maand in Costa Rica voor een business retreat en vrijwilligerswerk en deed ze een schrijfretraite op het eiland Mallorca. 

Sinds corona is ze nog niet naar het buitenland geweest. Ze hoopt dit jaar weer het reizen op te pakken. Stedentrips zouden al heel leuk zijn, hoewel ze liever wat langer op één plek zit. “Als ik op één plek verblijf kan ik me goed aarden. Reizen geeft ook een beetje stress. Ik wil de tijd nemen om me ergens thuis te voelen, en gelukkig lukt dat altijd. Ik ga meteen de straat op en maak een eigen route die ik kan wandelen. De extra tijd geeft me ruimte om de plek en de natuur volledig te ontdekken.” sluit Andrea af.

Ze voornemens om een maand of langer in Spanje te verblijven om te gaan schrijven aan stukken die later een boek moeten vormen.

Plaats een reactie

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de nieuwste blogs in je mailbox.