Amsterdam Light Festival

Amsterdam Light Walk

Een tour door Amsterdam langs allerlei lichtkunstwerken: Wat was dat leuk! Een paar weken geleden deed ik mee met een social run door Amsterdam, langs alle kunstwerken van het Amsterdam Light Festival. Ik neem je mee langs een paar hoogtepunten.

Route Amsterdam Light Festival

Het Amsterdam Light Festival is al een paar jaar vaste prik in Amsterdam. Tijdens de coronajaren was er een afgeslankte vorm, nu gaan de lichtkunstenaars weer los:)

Ik deed mee aan een social run, georganiseerd door Myrthe van het Brooks Run Happy Team. Zij had de route via de app. Je kunt de app downloaden via website van het Light Festival. Hiermee steun je de organisatie en de kunstenaars.

Dit is de route die wij hebben gelopen (we liepen gezellig te kletsen dus liepen af en toe verkeerd, dat zie je aan de route;))

Amsterdam Light Run

Start bij Centraal Station

Wij starten de route vanaf het Centraal Station van Amsterdam. Als je het station aan de kant van de binnenstad uitloopt, ga je linksaf richting museum Nemo, daar vind je het eerste lichtkunstwerk. Het leek een waterval van licht, zo mooi was dit eerste kunstwerk!

Lichtkunstwerk bij NEMO

Hierna liepen we over de Entrepotdok om Artis heen. Onderweg zagen we nog wat mooie figuren. Door de mist en doordat ik mijn bril niet op had, zag ik niet alles even scherp. Maar toch de moeite waard:)

Stil in Amsterdam

We liepen op de vrijdagavond dat het Nederlands elftal tegen Argentinië de kwartfinale van het WK voetbalde. Mij boeit voetbal geen bal (en ik heb dit WK geboycot door de situatie in Quatar), een ideale avond voor deze loop dus. Want was het heerlijk stil op straat! Bijna net zo stil als tijdens de lockdowns. Alleen die maffe groep hardlopers die door Amsterdam rende dus. En nog wat wandelaars die de route liepen in de vrieskou. Een stukje verderop was het tijd voor een volgend light work.

Ik heb de namen van de werken niet genoteerd, maar deze vond ik erg leuk. Hier maakten we ook de groepsfoto. Een wandelaar wilde wel even voor fotograaf spelen.

Amsterdam Light Festival social run

Ik ben niet heel erg bekend in Amsterdam, dus ben even vergeten hoe de route verder ging. Dit werk was ook erg feeëriek met het mistige weer.

Ook heb ik niet van elk werk foto’s gemaakt, omdat je niet hele mooie kwaliteit foto’s krijgt met je telefoon in mistig weer. En omdat mijn vingers er bijna af vroren, doordat ik steeds mijn handschoentjes uit deed.

De laatste foto’s voordat we aan de warme chocomelk gingen:

Dit werk in het J.W. van Overloopplantsoen (jaja ik heb het even nagezocht) was heel bijzonder. Er werden versnelde video-opnames geprojecteerd van dit plantsoen door de seizoen en door de dag en nacht heen. Waar ik nog even filosofeerde of al die mensen toestemming hadden gegeven voor de video-opnames van die beelden (ik denk het niet) en we liepen weer door. De warme chocomelk en voor sommigen de spannende tweede helft van het voetbal, lonkten.

Amstelhotel en rondvaartboten

Niet voordat ik ook nog het allerlaatste werk op de route had bezocht voor het Amstelhotel. En onderweg zagen we nog een groep suppers die de route deden op een surfboard in de vrieskou. Ik voelde me opeens niet zo stoer meer (en beloofde mezelf nooit bij 0 graden op een surfboard te stappen). Maar hierbij nog het laatste werk, dat ik meteen het mooiste vond. Het leek bijna vuur in het water.

Wat grappig was: we namen de foto’s vanaf de brug. Daar kwamen rondvaartboten onderdoor varen. En in die paar minuten dat we er stonden, hoorden we steeds: Oooooo! Verrukte kreetjes van de mensen in die rondvaartboten. Wat me meteen op een idee bracht voor een volgende keer: Je kunt ook de rondvaartboot nemen langs de route. Kaartjes voor het varen zijn ook weer verkrijgbaar via de website van het festival. Dit is geen gesponsorde post, ik vind het gewoon een mooi initiatief en wellicht inspiratie voor een leuk uitje tijdens de kerstvakantie?

Plaats een reactie

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de nieuwste blogs in je mailbox.