De leukste boeken over hardlopen

De 10 leukste boeken over hardlopen

Naast hardlopen heb ik nog een grote hobby: boeken lezen. Ik begon met papieren boeken heb nu ook een e-reader. Sinds een paar jaar heb ik ook luisterboeken ontdekt. Die luister ik via de app van de online Bibliotheek of via Nextory. Op die manier lees ik nu 50-75 boeken per jaar. Naast studieboeken, die dikke pillen tellen zelfs voor 3, lees ik veel boeken over (lange afstanden) wandelen en hardlopen. 

Via Goodreads hou ik al mijn gelezen boeken bij. 

Dit is mijn lijstje met favoriete boeken over hardlopen.

Mijn favoriete hardloopboeken

 1. Naar het Noorden – Scott Jurek. Jurek beschrijft in dit boek zijn poging om een FKT (Fastest Known Time) record te lopen over de Appalachian Trail, een van de bekendste lange afstandspaden in de Verenigde Staten. Je krijgt er zin van om deze route zelf ook te gaan lopen.
 2. Het hoofd weegt zwaarder dan de benen – Olivier Verhaege. Weer een ultraloper: Olivier krijgt het in zijn hoofd om de Spartathlon te doen, een van de zwaarste ultralopen van de wereld. Of hij erin slaagt de krankzinnige afstand van 246km in de bloedhitte in Griekenland uit te lopen, hangt meer af van zijn mentale veerkracht dan van zijn benen. Mooie lessen, ook voor niet-hardlopers.
 3. Abdi Nageeye – Atleet zonder grenzen – André van Kats. Abdi is Nederland’s snelste marathonloper. In dit boek lees je zijn verhaal over hoe hij in Oldebroek op z’n gympies een lokale wedstrijd won, zijn jeugd en tienertijd met veel gevaarlijke reizen en hoe hij tot de hardlooptop wist door te dringen. Wat een verhaal, wat een geweldige loper.
 4. De mens als duurloper – Jan Knippenberg. De leraar met als grote hobby hardlopen, wiens lopen steeds een stapje verder gaan.  Hij liep in 1974 in 18 dagen van Hoek van Holland naar Stockholm (1600 km). Meerdere dagen achter elkaar. Want, zoals Jan zegt, de mens is gemaakt om lang te lopen. De geschiedenis van lange afstands hardlopen verteld vanuit zijn oogpunt, doorspekt met mooie hardloopverhalen. Gelukkig hebben we de 60 van Texel nog als zijn aandenken.
 5. De weg naar huis – Katie Arnold. Amerikaanse amateurloopster vertelt hoe ze ultratrails lopen combineert met een rouwproces om haar vader. Soms hartverscheurend, maar ook hoopgevend. De trail van de ene kant van de Grand Canyon, door de kloof, naar de andere kant is me het meest bijgebleven. Eentje voor op de wish list.
 6. Streep op de weg – Dolf Janssen. Een bundeling van columns die eerder verschenen in o.a. Runnersworld. Mijn favoriet is ‘Sifantastisch’. Maar eigenlijk zijn bijna alle verhalen van Dolf voor hardlopers herkenbaar, hilarisch of hoopgevend.
 7. Waarover ik praat als ik over hardlopen praat – Haruki Murakami. Reflecties op de hardloopcarrière van deze schrijver die de prachtige trilogie 1q84 schreef. Met filosofische beschouwing over waarom hij hardloopt en wat je een hardloper maakt. Hoe hardlopen een vorm van meditatie is. De magische marathon. Marathonmantra’s.
 8. Running your first ultra – Krissy Moehl. Toen ik in 2021 voor mijn eerste ultrabergtrail trainde, had ik houvast nodig. Marathons had ik wel in mijn benen. Maar hoe maak je de stap naar ultra’s, en dan ook nog met hoogtemeters? Dit boek van Krissy Moehl staat vol met trainingsplannen, maar ook tips voor je race day, voeding en herstel. Ik ben heel slecht in schema’s volgen en deze waren ook weer intens, maar ik haalde er wel veel houvast uit. En rende de Eigertrail ruim binnen de tijdlimiet:)
 9. Roots Langste Natuurpad van Nederland. Geen hardloopboek, maar wel prachtige routes voor de liefhebber van de trails. Dit lange afstandspad is veel minder druk dan het Pieterpad, voor zeker 70% onverhard en het leidt je door prachtige nationale parken en kleinere natuurgebieden en gebiedjes. Ik liep dit pad in etappes van september 2020 tot februari 2022 en wil sommige routes zeker nog eens verkennen!
 10. Ik heb veel boeken over (lange afstands)hardlopen gelezen, maar ben enorm benieuwd naar jouw favoriet. Vertel me, wat is het mooiste boek dat jij las over hardlopen?

3 gedachten over “De 10 leukste boeken over hardlopen”

 1. Hoi,
  Leuk om je boeken keuze te lezen!
  Ik hou er ook van om hardloop boeken te lezen.
  Ik vind running buddha geweldig.
  Ook omdat het lopen wat met m’n koppie doet. Interessant wat er gebeurd en hoe je het kan gebruiken
  Groetjes
  Marjon

  Beantwoorden
  • Hoi Marjon, Running Buddha heb ik volgens mij op mijn e-reader staan, die ga ik ook nog eens bekijken. Bedankt voor je tip en leuk dat jij ook de positieve kant van hardlopen ervaart! groetjes Lydia

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de nieuwste blogs in je mailbox.