Vlonderpad Dannemeer Roegwold Groningen

De 10 mooiste vlonderpaden van Nederland

Vlonderpaden zijn paden van planken over vaak kwetsbare natuur of water. Ze zijn langer dan een brug, en liggen vaak in prachtige natuurgebieden. Ik kom ze veel tegen in de gebieden waar ik hardloop, zowel tijdens het Langste Natuurpad als op mijn #longtermnlchallenge. Ze zijn lekker avontuurlijk, en als ze vlakbij de route liggen, loop ik er graag even voor om:)

Ik kwam bij het maken van deze blog een vakantiefoto uit Canada tegen. Ik denk dat ik weet waar mijn voorliefde voor vlonderpaden is ontstaan.

Vlonderpad Canada Hot springs cove
Vlonderpad in Canada (Hot Springs Cove)

In Nederland liggen veel mooie vlonderpaden, ik zette de 10 mooiste voor je op een rij!

De lijst met 10 mooiste vlonderpaden

  1. Moerputten (Den Bosch)
  2. Wooldse Veen (Winterswijk)
  3. Brabantse Kempen – Cartierheide
  4. Dwingeloo/Spier
  5. Het verdronken bos (Tull en Het Waal)
  6. Nationaal Park de Groote Peel
  7. Knuppelpad Sint Annabos (vlakbij Uden)
  8. Fochteloërveen (Veenhuizen)
  9. Stepping stones (Balkbrug)
  10. Dannemeer (Roegwold)

1. Moerputten Den Bosch (Noord-Brabant)

Vlakbij de binnenstad en het ziekenhuis in Den Bosch vind je het natuurgebied de Moerputten. Het staat bekend om de Moerputtenbrug, een gerenoveerd aandenken aan de industrieperiode in deze regio. De oude spoorbrug is in volle glorie hersteld en straalt nu geel af tegen het grijze water en de groene omgeving. De brug an sich is al een fotogenieke plek.

Moerputtenbrug Den Bosch Hartje Buiten
Moerputtenbrug bij Den Bosch

Maar dan heb je het vlonderpad nog niet gezien! Dit is echt een groene oase. Ik was er in het najaar, maar volgens mij is het er elk jaargetijden genieten geblazen. Ik ging er wandelen op een regenachtige septemberdag, later ging ik terug voor een hardloopronde.

Vlonderpad Moerputten

Het pad slingert zich tussen een soort mangrove door en wandelend ben je denk ik wel 5-10 minuten bezig om het einde van het pad te bereiken. Wel even opletten, er lagen toen wij er waren een paar kapotte planken. Hardloopvriendin Maudy uit Den Bosch maakte een melding bij de gemeente, en even later lagen er nieuwe planken. Kudo’s voor de gemeente Den Bosch!

Het natuurgebied is erg populair, dus als je mooie plaatjes wilt schieten, kun je beter vroeg of aan het einde van de dag gaan. Of met regenachtig weer zoals wij:)

Vlonderpad Moerputten
Vlonderpad Moerputten

2. Wooldse Veen Winterswijk (Gelderland)

Op de grens met Duitsland vind je in het buitengebied van Winterswijk het veengebied Wooldse Veen. Ik was er een weekendje om 5 gemeentes in de Achterhoek te verkennen. Mijn B&B zat hier om de hoek, dus nog voor het ontbijt was ik er om in alle rust dit prachtige stuk vlonderpad te verkennen. Ik zag 1 vogelaar bij de uitkijktoren, verder was het heerlijk rustig. Je kunt een mooie wandeling maken. Let op: dit vlonderpad is erg smal en werkt daarom met eenrichtingsverkeer.

Wooldse Veen vlonderpad
Wooldse Veen smal vlonderpad

Het uitzicht vanaf de uitkijktoren is ook prachtig!

Vlonderpad Wooldse Veen uitkijktoren

Oja en in het veen zijn allemaal bijzondere plantjes te zien. Daar moet je even voor door je knieën.

Plantjes in het veen

In de omgeving van Winterswijk is het sowieso prachtig. Je hebt er bijvoorbeeld een verlaten steengroeve waar bijzondere uilen nestelen.

3. Cartierheide (Noord-Brabant)

Op een koude winterdag reed ik naar Eersel, waar ik in natuurgebied de Kempen een trail had uitgezet. Wat een heerlijk en uitgestrekt gebied. Je vind er een groot ven, het is op de grens van Noord-Brabant met België (een deel van mijn route ging over de grens) en ik zag zelfs een paar reeën wegspringen in het hoge gras. Midden op de dag!

Helaas ben ik daar wel mijn limited edition Goodr zonnebril van de New York marathon verloren. Dus mocht je er een ree zien rondspringen met een coole zonnebril 😉

Vlonderpad Cartierheide

4. Dwingeloo (Drenthe)

Vlakbij het Van der Valkhotel en de parkeerplaats Oude Postweg loop je een plankenpad door het bos. Dit vlonderpad bestaat uit verschillende delen, met steeds weer een nieuw stukje dat door het bos slingert. De route van etappe 9 van het Roots Langste Natuurpad loopt er overheen. Als je ooit een etappe van het Langste Natuurpad wilt lopen, dan zou ik deze doen. Want de route voert je over dit mooie pad. En het was er niet eens zo druk op een zaterdag in oktober.

Vlonderpad Spier

5. Het Verdronken Bos (Utrecht)

Dan een vlonderpad wat ik het vaakst zie, want dichtbij huis en op de mooie wandelroute Rondje Linielanding. Ik grap wel eens dat Nessie (uit Loch Ness) er zit. Want dit vlonderpad loopt over het water. En als je erover rent, hoor je wat rare geluiden in de modder 😉 Maar kijk nou wat een plaatje. Het is onder water gezet vanwege een natuurproject. Met deze magische uitzichten tot gevolg.

Vlonderpad Het Verdronken Bos (Tull en het Waal)

6. Nationaal Park de Groote Peel (Noord-Brabant)

In Nationaal Park de Groote Peel heb ik hardgelopen. Daar heten de vlonderpaden ‘knuppelpaden’. Ik geloof dat ze in Vlaanderen vlonderpaden zo noemen; het begrip is blijkbaar richting de Peel gewaaid. Het landschap in de Groote Peel vond ik ten tijde dat ik er was vrij troosteloos. Later las ik dat dit een van de veennatuurgebieden in Nederland is, dat het meeste is aangetast door stikstof. Gelukkig waren er veel mooie vlonderpaden om de route op te fleuren. In 2021 werden een aantal knuppelpaden gerenoveerd, die waren tijdelijk niet toegankelijk.

Knuppelpad Groote Peel

7. Sint Annabos (Noord-Brabant)

Dit vlonderpad is niet persé heel mooi, maar ligt op een bijzondere plek: Hier ligt namelijk een breuklijn in de Nederlandse ondergrond. Op de borden ter plaatse staat er meer uitleg over. Ik kwam hier weer tijdens een etappe van het Langste Natuurpad overheen, de routes komen langs bijzondere plekken in Nederland.

Knuppelbrug Sint Annabos

8. Fochteloërveen (Drenthe-Friesland)

Wat een stil en wijds natuurgebied op de grens van de provincie Drente en Friesland is dit. Ik was er in november 2021 met Peter uit Assen. Het is een van zijn vaste hardloopstekken, wat heerlijk als je dit gebied zo dichtbij hebt. Zodra je het gebied in gaat, is er veel modder en stukjes water op en rondom de paden. Dus ga je wandelen, zorg voor goede schoenen. Maar een beetje trailrunner deinst niet terug voor modder;)

Uitzicht over Fochteloërveen

Tot mijn grote vreugde zagen we een stukje vlonderpad middenin het veen en hoge gras. Weer een bijzonder stukje Nederlandse natuur. Het is echt een van de stilste stukken die ik in Nederland ken, er dringt nauwelijks geluid van auto’s of industrie door. Uniek in Nederland, laten we er zuinig op zijn.

Vlonderpad Fochteloërveen

9. Stepping Stones Balkbrug (Overijssel)

Dit bijzondere stukje kun je niet echt een vlonderpad noemen, maar ik vond het toch bijzonder en de moeite waard om hier te noemen. We liepen even te zoeken naar de juiste route, maar mijn oud-collega Henk-Jan, die eerder het langste natuurpad wandelde, woont in Balkbrug en zag ons zoeken. Hij riep ons en zo vonden we de stepping stones. Mooi fotomomentje natuurlijk. Dit was tijdens een tweedaagse avontuur, waarbij we 8 etappes en ruim 100km in 2 dagen over het natuurpad renden. Dit was meteen een heerlijk rustmomentje met al die kilometers in onze benen.

Stepping Stones Balkbrug

10. Dannemeer (Groningen)

Dit was toch wel een hoogtepunt, tijdens de finish van het Langste Natuurpad (alweer!) kwamen we over een eindeloos vlonderpad over het water.

Vlonderpad Dannemeer

Het Dannemeer ligt in natuurgebied Roegwold. Vlakbij de gasbel van Slochteren zagen we later. De route was trouwens sowieso prachtig. Ik heb tijdens mijn studententijd 5 jaar in Groningen gewoond, maar ik wist niet dat de provincie Groningen zo mooi kan zijn. We liepen in februari, een zwak zonnetje erbij, 50 km lang hebben we genoten van het Groningse landschap. Met als hoogtepunt het lange en meanderende vlonderpad over het water. Een heel bijzonder besluit van 64 weken Natuurpad!

Vlonderpad Dannemeer en einde Langste Natuurpad

Plaats een reactie

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de nieuwste blogs in je mailbox.