IMG_7061

De 7 voordelen van elke dag bewegen: A mile a day in May

Morgen is het 1 mei, tijd voor een challenge: A mile a day in May.

Het doel is om elke dag minimaal 1,6km (=1 mijl) te lopen. Dit betekent dat ik elke dag de deur uitga om een rondje hard te lopen. Vaak rond ik dit af op een leuk rondje van 2,5km in mijn buurt. Op hardloopschoenen duurt dit een kwartiertje. Het kan ook wandelend, dan ben je elke dag minimaal 20 minuten actief.

Dit hou ik dan een maand vol. In 2020 startte ik met hardloopvriendin Denise (@dniesfitfood) een eigen run streak in mei. Denise verzon de prachtige naam #amiledadayinmay. Dit jaar ga ik alweer voor het 5e jaar op rij deze uitdaging aan, samen met veel anderen!

Maar waarom zou je elke dag willen bewegen? Wat zijn daar de voordelen van? En waar moet je op letten om het leuk te houden? Ik geef je hier 7 tips om elke dag bewegen vol te houden.

  1. Je conditie krijgt een boost
  2. Je motivatie krijgt een boost
  3. Elke dag naar buiten is goed voor je humeur en slaap
  4. Je krijgt meer oog voor je omgeving
  5. Je leert beter plannen
  6. Je maakt van bewegen een gewoonte (zoals tandenpoetsen)
  7. Je merkt dat met slecht weer naar buiten gaan ook prima kan

1. Je conditie verbetert

Ik heb een hardloophorloge van Garmin, die mijn activiteiten, hartslag en herstel meet. Altijd als ik een run streak doe, komt mijn trainingsstatus al snel op ‘productief’ uit. Dit betekent dat je hetzelfde tempo op een lagere hartslag loopt naarmate je vaker beweegt. Ik heb een prima condit zo’n streak geeft altijd een verbetering in mijn trainingsstatus.

Tip: zorg dat je dagen met langere of zwaardere trainingen afwisselt met een ‘rustdag’. Ik doe op mijn rustdagen altijd een 2,5 km rondje op heel rustig tempo (mijn pace met hardlopen zit op die dagen rond de 7.00 minuten per kilometer).

Voel je pijntjes of heb je een blessure? Maak dan van je hardloopronde een wandelrondje.

2. Motivatieboost door elke dag bewegen

Als je elke dag hardloopt, merk je dat je conditie verbetert. Als je conditie verbetert, verbetert ook je motivatie. Je merkt dat je inspanningen effect hebben, daardoor verbetert vaak automatisch je motivatie om het vol te houden. Of om zelfs nog een tandje erbij te doen. Vraag me niet hoe het kan, maar profiteer ervan :-).

Tip: Het kan helpen om jezelf een beloning te geven als je het en X aantal dagen hebt volgehouden bijvoorbeeld na elke week. Dan mag je bijvoorbeeld iets leuks voor jezelf kopen. Dit kan ook weer helpen om het vol te houden en zo associeert je brein bewegen met een leuke beloning.

3. Effect op je humeur en slaap

Iedereen kent het riedeltje van Erik Scherder wel: veel zitten is slecht voor je lijf maar ook voor je brein. In beweging komen heeft een positief effect op je humeur en je brein. Je hersenen worden gestimuleerd omdat je letterlijk bloed rondpompt door je hersenen. Het is niet voor niks dat mensen met depressieve klachten wordt geadviseerd om meer te bewegen.

Dit hoeft geen sporten te zijn: een rondje buiten wandelen heeft ook al dit effect. Mensen die dagelijks bewegen, merken vaak ook een verbetering van hun slaap. Voor mij persoonlijk werkt hardlopen altijd het beste, wat er ook speelt in mijn leven, na een rondje hardlopen kan ik de wereld weer aan. En slaap ik beter:)

4. Oog voor je omgeving

Je kent je eigen omgeving wel, maar ken je ook alle rondjes op 20-30 minuten van je huis? Pak eens een ander pad of een ander straatje en je zult zien dat je nieuwe dingen in je eigen woonomgeving ontdekt. Of je ziet nieuwe bomen, planten of huisdieren van buurtgenoten.

Tip: er is bij de meeste werkgevers wel een ‘wandelgroepje’ in de pauzes. Vraag er eens naar bij collega’s, zo heb je ook nog eens een lekkere break middenop de dag.

5. Beter plannen

Als je met jezelf de uitdaging aangaat om dagelijks tijd te maken voor een rondje buiten lopen, moet je dit inplannen. Een dag heeft voor iedereen 24 uur, maar sporters weten ook naast hun werk en familieleven tijd voor sport in te plannen. Zoek een moment op de dag dat voor jou het beste werkt. Voor de één betekent dit een half uurtje eerder opstaan, de ander zoekt tijd rondom de lunch. Weer de ander zoekt liever aan het einde van de dag een moment voor ontspanning.

Tip: Zit je echt krap met je tijd? Combineer je beweging met noodzakelijke zaken zoals boodschappen doen, training van de kinderen, of ga lopend naar een verjaardag. Ga je met de auto? Laat je dan ergens afzetten onderweg en loop naar de bestemming/naar huis.

Vertel thuis vooral dat je meedoet aan deze challenge, zodat iedereen ervan af weet. En wellicht kunnen ze je helpen met ideeën voor een tijdstip of met motivatie.

6. Bewegen wordt een gewoonte

Door iets dagelijks te doen, wordt het al snel een automatisme. Als je wilt weten hoe dit werkt, lees dan vooral het boek ‘Atomic Habits’ van James Clear.

Ik merk dat ik iets beter kan volhouden als ik het dagelijks doe, dan als ik het een aantal keer per week doe.

Tip: om het vol te houden helpt het vaak om op een zichtbare plek een kalender neer te hangen en elke dag af te kruisen. Zo heb je ook nog eens een visuele reminder om je eraan herinneren. Eigenlijk is het net zoiets als tanden poetsen: dat hoef je niet meer te onthouden, maar het hoort bij het avondritueel.

7. Ook met slecht weer kun je naar buiten:)

Nu schijnt de zon en de voorspellingen zijn prima. Maar ook in mei regent het nog best vaak in Nederland. Het is heel menselijk om bij regen minder snel naar buiten te gaan. Toch zul je zien dat zelfs als het regent, je gewoon naar buiten kunt gaan. Het is dan vaak rustiger buiten. En nog een voordeel: je voelt je heel stoer als je toch in de regen naar buiten gaat

Tip: Een goede regenjas helpt al om de drempel om naar buiten te gaan te verlagen. Geef jezelf die cadeau als je het de eerste dagen hebt volgehouden:)

Ga je mee elke dag naar buiten?

Dit waren mijn tips, ik heb zin in de nieuwe maand, en zin om deze voordelen weer te ervaren.

Heb je andere tips om elke dag bewegen leuker te maken? Laat ze mij vooral weten! En veel plezier met ‘A mile a day in May!’

P.s. Heb je Strava of Instagram? Word dan lid van de Stravaclub: https://strava.app.link/M7NCBiZudJb

Deel op Instagram Stories of posts met de hashtag #amileadayinmay.

Extra motivatie nodig? Onder de mensen die het de hele maand volhouden, verloot ik ook nog een prijsje!

Plaats een reactie

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de nieuwste blogs in je mailbox.