Effecten van de natuur op je gezondheid

De effecten van de natuur op je gezondheid

Ik heb zelf al gemerkt hoe goed het me doet om in de natuur te zijn, maar ik was benieuwd of dat wetenschappelijk onderbouwd is en of er nog meer voordelen zijn.

Eigenlijk ben ik geen groot fan van onderzoeken. Het is altijd maar net hoe het onderzoek gedaan is en hoe je het interpreteert. Maar in dit geval is het een onderwerp wat veelvuldig onderzocht is, dus ik ga er maar vanuit dat het klopt. Ook heb ik zoveel mogelijk gezocht naar objectieve bronnen, geen commerci├źle onderzoeken zodat iemand z’n eigen producten kan aansmeren ­čÖé

Toch is het wel heel leuk en interessant om te lezen. Waarschijnlijk herken je in veel gevallen het effect op jezelf. In deze blog heb ik het alleen over het effect van de natuur, niet over wandelen.

De voordelen van de natuur voor je gezondheid

De natuur heeft een hele goede impact op je gezondheid. De lijst is veel langer eigenlijk, maar dit waren de voordelen die het meest genoemd zijn.

  • Een bezoek aan de natuur zorgt ervoor dat boosheid, vermoeidheid en somberheid afneemt en positieve gevoelens en emoties juist toenemen. Wanneer we iets moois zien in de natuur, krijgt dat onze aandacht. Daardoor ebben negatieve gedachten weg.
  • In contact zijn met de natuur heeft een goede invloed op bijvoorbeeld plannen maken en problemen oplossen. Je wordt er veel creatiever van. Ook helpt het impulsief gedrag te beheersen.
  • Als je tijdens werk uitzicht hebt op de natuur, dan helpt het je met concentreren. En een kamer vol planten maakt je creatiever.
  • Heb je een moestuintje? Een half uur hiermee bezig zijn helpt je sneller van je stress af dan een half uur een tijdschrift lezen. Nou zal niet iedereen die dit leest een moestuin hebben, maar interessant is het wel!

Kijk je liever filmpjes dan dat je het leest? Ik zie dat men overal ongeveer dezelfde resultaten deelt (en ik dacht dat ik zo goed research aan het doen was ­čść ). In onderstaand filmpje sommen ze ongeveer hetzelfde op en ze delen nog wat andere interessante feitjes.

Meer interessante weetjes

Wat ik ook interessant vond om te lezen is dat de grootste verbetering op je stemming al in de eerste 5 minuten van je bezoek aan de natuur plaatsvindt! Zo zie je maar, je hoeft niet uren in de natuur te zijn om de positieve effecten te ervaren.

Toch maakt het wel uit wat voor soort natuur je bezoekt. Het stressniveau van mensen daalt het meest als ze in ongerepte natuur zijn, vergeleken een bezoek aan een stadspark bijvoorbeeld.

Verder las ik dat we als mensen waarschijnlijk een aangeboren liefde hebben voor de natuur. En dat kan logischerwijs te verklaren zijn omdat mensen het grootste deel van hun geschiedenis in de natuur hebben geleefd.

Zelfs foto’s, video’s en geluiden hebben impact

Niet alleen in de natuur zijn is goed voor je. Zelfs naar foto’s kijken van de natuur heeft impact. Dat wist ik niet, wow! Ook vanuit huis of bijvoorbeeld een ziekenhuis naar de natuur kijken draagt dus bij. Er zijn onderzoeken gedaan waarbij mensen in een kamer met uitzicht op bomen minder pijnstillers nodig hadden en sneller herstelden dan mensen in een kamer zonder uitzicht op de natuur. Ook helpt het kijken naar de natuur met je concentratie, geheugen en mentale energie.

Er is ook een onderzoek gedaan naar de effecten van het kijken naar video’s. Ze lieten mensen eerst naar een enge film kijken, waardoor ze negatieve gedachtes hadden. Daarna splitsten ze de groep in twee├źn: de ene groep lieten ze naderhand door de stad Utrecht wandelen (binnen bebouwde kom dus). De andere groep lieten ze naar een video kijken van een boswandeling. De groep die de wandeling door de stad deed had nog steeds negatieve gevoelens en de groep die naar de natuurvideo keek niet. Fascinerend!

Ook geluiden hebben positief effect op je gezondheid en zorgen voor stressvermindering.

Meer hierover in onze podcast

Selfa Verlaat ging ook op zoek naar wat onderzoeken. In de podcast Get Up Get Out delen wij welke resultaten ons het meest is bijgebleven.

Je vindt de podcast ook op je favoriete platfom. Je kunt ernaar luisteren via Spotify of Anchor bijvoorbeeld.

Bronnen

Als je nog niet geïnspireerd was om vaker de natuur in te gaan, hoop ik dat deze weetjes je een extra stimulans geven!

Foto: Baurzhan Kadylzhanov via Pexels

Plaats een reactie

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de nieuwste blogs in je mailbox.