Elke dag hardlopen

Elke dag hardlopen: daag jezelf uit

In de zomer zijn er genoeg loopwedstrijden om je tijden aan te scherpen. Ook heb ik dit jaar veel ultra’s gelopen, en heb nu even geen grote doelen. Ik besloot na mijn laatste marathon begin november even geen grote afstanden te lopen. Helaas merk ik dat mijn motivatie om regelmatig te lopen variabel is, nu ik niet voor een specifiek doel train. Het slechte weer, kou, regen en donkere dagen helpen niet mee. Mijn oplossing? Een run streak: elke dag hardlopen.

Waarom een run streak?

Ik doe al een paar jaar regelmatig een run streak. De eerste keer werd ik geïnspireerd door o.a. dit artikel van Run to the Finish: Should you run everyday? De voordelen van een running streak op een rij:

voordelen van running streak

Precies de dingen die ik nodig heb: motivatie verhogen, mijn eigen mentale blokkades doorbreken, excuses en smoesjes om niet te rennen opzij zetten en omgaan met verschillende omstandigheden. Hardlopen is een fysieke sport, maar net zo’n groot deel mentaal: doorzetten.

Inspiratie van andere lopers

Via Instagram doe ik hardloopinspiratie op. Shiva is denk ik de bekendste dagelijkse hardloper. Zij loopt elke dag hard sinds november 2015 (dus al ruim 7 jaar!). Elk jaar tussen Thanksgiving (eind november) en 1 januari organiseert zij #StreakWithShiva. Ik doe dit jaar voor de derde keer mee. Elke dag minimaal 15 minuten hardlopen. Mijn kleinste ronde is een vast rondje van 2,5 km. Met drukke kantoordagen erbij betekent dat op sommige dagen vroeg eruit en voor werktijd een kort rondje doen. Dat is en blijft mijn grootste uitdaging. Op de eerste dag is dat alvast gelukt:)

Wat levert het je op?

Op dagen die ik normaal niet loop, de rustdagen, loop ik het minirondje. En dan ook echt op een tempo van 6.30 per kilometer. Traag en rustig is prima voor je actieve herstel. De eerste dagen moest ik weer even inkomen. Een van de voordelen is dat je niet meer smoezen verzint om niet te hoeven lopen, je gaat gewoon. En je komt dus elke dag buiten in deze donkere tijd. Dat is ook goed voor je mentale gezondheid. Meer trainingskilometers is een andere opbrengst. Ik ben in training voor een halve marathon, en met 3 trainingen per week kwam ik nauwelijks aan de aanbevolen trainingsomvang. Nu loop ik meer kilometers per week.

aanbevolen trainingskilometers halve marathon
(Bron: Runnersweb)

De mooiste opbrengst vind ik zelf elke keer dat het steeds makkelijker voelt om dagelijks te lopen. Ik heb een pijntje aan mijn been, dus ik doe even geen lange afstanden. Maar als ik een kort rondje (max. 5 km) loop, kom ik vol energie thuis. Soms lijkt het alsof ik nauwelijks heb gezweet. Een sportjasje of tight kan ik dan de volgende dag gewoon nog een keer dragen. Dat scheelt weer sportwas, fijn.

En als kerst op de taart zie ik op mijn Garmin sporthorloge deze week weer regelmatig de status ‘Productief’.

Elke dag hardlopen motivatie

Wie doet er mee met #StreakWithShiva (of op zijn minst elke dag naar buiten)?

Plaats een reactie

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de nieuwste blogs in je mailbox.