Fietsroute door Almere

Fietsroute door Almere van 40 kilometer

Vandaag deed ik een nieuwe fietsroute door Almere, van maar liefst 40 kilometer. Het bracht me langs allerlei mooie natuurgebieden.

Vroeger hield ik onwijs van fietsen, maar sinds ik volwassen ben fiets ik zelden zomaar voor de lol een rondje. Zeker niet in mijn eigen stad. En als ik wandel, kan ik veel rustiger kijken naar wat er allemaal groeit of voorbij loopt of vliegt. “Waarom zou ik fietsen?” dacht ik.

Toen Stad & Natuur me vroeg of ik hun nieuwe fietsroute ‘Bikken en Biken‘ wou uitproberen was ik toch direct enthousiast.

In één dag door de mooiste natuurgebieden

Wat me aansprak in de route is dat je in één dag door de mooiste natuurgebieden van Almere fietst. Ook leek het me leuk om nieuwe stukjes te ontdekken waar je anders niet zo gauw komt. En dat is gelukt! Zo is er tussen Oostvaardersplassen en de dijk de Verbindingsweg. Een stukje natuurgebied wat ik nog nooit gezien had.

In de vlog zie je wat highlights van de route.

Achteraf gezien was het ontzettend leuk en de moeite waard. Het is heerlijk om gewoon lekker te fietsen en te genieten van het uitzicht. Ook vond ik het leuk om te zien hoe alles met elkaar verbonden is en hoe dichtbij het eigenlijk bij elkaar ligt.

We kwamen langs een aantal bekende natuurgebieden van Almere, die je ook terugvindt in mijn blog over de mooiste wandelroutes in Almere. Zo begonnen we bij het Vroege Vogelbos, kwamen we langs de Kemphaan, het Kotterbos, Oostvaardersplassen, via de dijk bij de Lepelaarsplassen en tot slot via het Beatrixpark en het Weerwater weer terug bij ons startpunt.

Voor de niet-Almeerders

Je zou dit ook met een OV-fiets kunnen doen en met de trein naar Almere kunnen komen. Het enige nadeel is dat de fietsen alleen bij Almere Centrum te krijgen zijn. Je moet dan ongeveer een kwartiertje rijden naar het startpunt bij het Vroege Vogelbos. Ook zou je met de fiets (maar wel tegen extra betaling) nog in een paar minuten naar Almere Oostvaarders kunnen gaan met de trein. Vanaf daar is het ongeveer 10 minuutjes fietsen naar het startpunt bij Natuurbelevingscentrum Oostvaarders.

Lekker eten

Tussendoor hebben we heerlijk geluncht bij het Natuurbelevingscentrum Oostvaarders. Als je de Bikken en Biken route doet, heb je keuze uit een van de flammkuchen. Er was zelfs een vegan versie en het was echt heel erg lekker! Ook het home made appeltaartje aan het einde van de dag bij het Eksternest was zalig.

Flamkuchen als lunch bij Natuurbelevingscentrum Oostvaarders

Wel een beetje pittig

Nee niet het eten 🙂 De route was best pittig. Ik wandel veel, maar ik fiets nooit. En dan ineens ruim 50 kilometer (inclusief heen en weer naar het startpunt), inclusief tegenwind af en toe, was best zwaar. Nu ik thuis ben voel ik de spierpijn al.

Maar, ik heb na deze dag wel besloten veel vaker te fietsen! En dat ga ik dan combineren met wandelen. Zo kan ik ook de mooie stukjes tussendoor ontdekken, waar je normaal niet speciaal naartoe gaat.

Ook voel ik me best wel trots dat ik dit gewoon gedaan heb, het is niet niets!

Tips

Als je deze route gaat doen, heb ik nog wel wat tips:

  • Koop een telefoonhouder voor de fiets. Ik kocht er een bij de ANWB voor slechts € 9,99,- en die werkte helemaal prima!
  • Stel je telefoon zo in, dat het niet op auto-lock staat. Anders moet je tijdens het fietsen steeds weer inloggen.
  • Test van tevoren of de RouteApp – die je moet gebruiken voor de Bikken en Biken – goed werkt op jouw telefoon. Zo niet, dan kom je er met Google Maps ook prima uit. Switch dan tussen de twee apps.
  • Als je tussentijds wilt stoppen bij natuurgebieden of af en toe pauzes wilt houden, start dan vroeg. Wij deden ongeveer 6 uur over de route, zonder al teveel tussenpauzes.
  • Tot slot: als je op een zaterdag gaat, dan is het de moeite waard even langs de boerenmarkt te gaan bij de Kemphaan. Deze is tot 13 uur open. Je kunt er terecht voor wat lokale lekkernijen, koffie of een plaspauze 🙂

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Stad & Natuur. Meer informatie vind je in de disclaimer

Plaats een reactie

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de nieuwste blogs in je mailbox.