3-lagen-systeem

Het 3-lagen systeem houdt je warm en comfortabel tijdens wandelen

Met het 3-lagen systeem kun je met slechts enkele kledingstukken in allerlei weeromstandigheden comfortabel wandelen. Ik heb dit nog maar net ontdekt en iedereen moet hierover weten. Daarom een blog erover!

Hoe meer je buiten bent, hoe meer je goede kleding wilt dragen. Tenminste, dat heb ik. Het is nou eenmaal niet comfortabel om te wandelen (of fietsen) terwijl je het te koud hebt, te warm hebt of je kleren ontzettend aan je plakken.

Zelf houd ik van een zo klein mogelijk garderobe. Ik heb geen zin om voor elk wissewasje weer een nieuw kledingitem te kopen. Ik zoek graag iets wat zoveel mogelijk seizoenen mee kan.

En toen ontdekte ik het 3-lagen systeem. Dat bleek ideaal!

Wat is het?

De naam verklapt het natuurlijk al. Het is een systeem waarbij je drie kledinglagen draagt. Maar niet zomaar kleding. Het zijn drie specifieke items met eigenschappen die elkaar aanvullen en die ervoor zorgen dat je een goede temperatuur blijft houden. Op warme, koude en regenachtige dagen.

Het bestaat uit een basislaag, zoals een t-shirt of longsleeve. Daarover draag je een warm vest als het fris is. En als het regent, doe je een regenjas aan.

Zoals ik zelf gemerkt heb, voldoet niet elk kledingstuk. Ik liep met een goedkope regenjas en dat plakt aan m’n lijf binnen een paar minuten. Met het 3-lagensysteem heb je dat niet. Mits je dus de juiste items koopt.

Met het systeem heb je kleding die:

  • Vocht reguleert
  • Warmte isoleert
  • Ademt
  • Waterdicht is
  • Winddicht is

De basislaag

De eerste laag, draag je direct en strak op je huid. Dus niet met nog een van je ‘gewone’ hempjes eronder. Je moet zorgen dat je een stof kiest die vochtregulerend is, zoals (merino)wol of kies voor een thermoshirt.

Dit materiaal zorgt ervoor dat als je het warm hebt, het shirt niet zo vochtig wordt. En als het koud is, houden deze shirts je wat warmer dan een gewoon shirt.

Zo kocht ik bij Bever een t-shirt van Ayacucho. Gewoon simpel, zwart en helemaal niet zo duur. Dit shirt is van bamboo. Daarnaast kocht ik een longsleeve van merinowol voor koudere dagen van het merk Icebreaker. Een stuk prijziger, maar de verkoopster vertelde me dat je er heel lang mee doet.

Ik draag dit nu een paar weken en inderdaad: het zit heel comfortabel. Wat ook fijn is dat je minder snel naar zweet ruikt en je hoeft je shirt niet zo vaak te wassen. Even bij het raam hangen is genoeg, zelfs als je hebt gezweet. Raar maar waar!

De isolatielaag (tussenlaag)

Hoewel de basislaag je al redelijk op temperatuur houdt vergeleken gewone kleding, is dit natuurlijk niet genoeg op koudere dagen. Daarvoor is de isolatielaag, zoals een vest. Ook dit vest moet ademend zijn, want het moet de warmte of vocht die van je shirt komt ook weer afvoeren. Qua materiaal kan het fleece zijn, wol, softshell of bijvoorbeeld polyester. Bij sportzaken kunnen ze je goed adviseren erover. Ik vermoed namelijk dat niet elk fleecevest voldoet.

Ik koos wederom voor een simpel, zwart vest. Deze keer van the North Face. Ook dit is niet goedkoop, maar als je het aandoet voel je direct hoe fijn het is. Dit vest is zo heerlijk om te dragen! Ik heb hem zelfs op een warmere dag gedragen en dat kon prima. Ook dit vest hoef je niet vaak te wassen.

De beschermende laag (buitenlaag)

Zo’n fleecevest is heerlijk, maar beschermt je niet tegen regen of wind. Daarvoor is de buitenlaag. Deze jas moet niet alleen waterdicht en winddicht zijn, maar ook ademend. De warmte en vocht die van je lichaam komt, moet via de basislaag en tussenlaag uiteindelijk naar buiten.

Het was even zoeken wat ik nou precies wilde hebben: een korte jas of lange, welke kleur, welke eigenschappen… Uiteindelijk koos ik voor een groen/zwarte jas van the North Face. Ook dit voelde meteen als een verademing, zeker vergeleken m’n goedkope plakregenjas.

Waarom ik in outdoor kleding loop
Het 3-lagensysteem werkt ook voor fietstochtjes!

Combineren

Als je deze drie items hebt gevonden, ben je eigenlijk klaar! Op warme dagen draag je alleen het t-shirt of de longsleeve, als het wat frisser is doe je vest aan. En als het warm is en er komt een buitje, dan combineer je je shirt met de regenjas. Als het koud is en eventueel regent, draag je de drie lagen. Voor extra warmte kan ik ook twee basislagen aan doen, zoals het t-shirt en de longsleeve.

En wat ideaal is: deze kleding is ook prima geschikt voor m’n fietstochtje en toen ik ging kanoën! Als je echt heel fanatiek in een van deze sporten wordt, heb je vast daar weer betere kleding voor. Maar als je gewoon af en toe een andere activiteit wilt uitproberen, is dit 3-lagensysteem een prima basis.

Combineer het met een fijne broek en goede schoenen en je bent klaar om naar buiten te gaan in elke temperatuur!

Deze pagina bevat affiliatelinks. Dit betekent dat ik een klein percentage krijg als jij iets aanschaft. Geen zorgen, jij betaalt geen cent meer!

1 gedachte over “Het 3-lagen systeem houdt je warm en comfortabel tijdens wandelen”

  1. mooi artikel, zelf draag ik voor het hiken een strak mouwloos wielrennersshirt, merinowolle t-shirt, merinowolle vest, hardshell jas en evt als het echt koud is een merinowolle longsleeve. Dit is tevens mijn ski kleding. Voor 7 dagen hiken hoef je het op het wielrennersshirt na, die snel droogt, niet te wassen. Zo goed als geurloos de merinowolle kleding. Ik draag de 5 lagen dan als ga skiën. Super multifunctioneel. Als skibroek draag ik 2 thermobroeken, waarvan 1 strak en 1 wat losser met daar overheen mijn hardshell wandelbroek. Deze is onder aan de pijpen ruimer te maken dmv een rits om ze over je ski schoen te doen Ook dit is ideaal voor het hike want dan doe je de rits dicht. Dan meestal alleen (of geen) strakke thermobroek met een dunne afrits broek. Zo kun je afhankelijk van het weer de juiste aantal lagen kiezen. Ik kocht alles bij de Dechatlon op de hardshell broek na. Deze broek is van Revolutionrace. Wel iets duurder maar nog zeker betaalbaar. Hoervoor heb je dan wel een super broek die ook extra ventilatie heeft dmv een rits. Net als mijn hardshell jas (onder de oksels) voor natte zomerdagen.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de nieuwste blogs in je mailbox.