Iedereen kan tekenen

Iedereen kan tekenen of kunst maken

Tekenen of kunst maken kan heerlijk ontspannen zijn. Tenminste, als je niet net als ik er gefrustreerd van raakt omdat het niet lukt. Ik volgde een online artclass en toen lukte het wel!

Samira Salman en Miranda Schellevis

De online artclass werd gegeven door Miranda Schellevis. Wat blijkt? Iedereen kan creatief zijn, als je een beetje hulp krijgt. Als kind gingen we ook gewoon los op onze blaadjes. We maakten waar we zin in hadden en we zagen er vanalles in. Geen twijfels, geen onzekerheid. Tot je ouder wordt en het allemaal ineens veel lastiger is. Jammer eigenlijk.

Zelf ben ik met tekenen en handwerk echt wat onhandig (is dat zo? Hmm. Nee dus. Zo voelt het!). Ik staar te lang naar een leeg blad of begin 10x opnieuw. Het is mij te frustrerend, dus ik begin er meestal niet meer aan. Toch komt er af en toe iets voorbij wat me triggert, zoals deze artclass.

Met een beetje begeleiding kan iedereen het!

Tijdens de sessie van Miranda kregen we een paar oefeningen en in korte tijd moesten we dit uitvoeren. Geen tijd om na te denken, gewoon doen. Het was zo fijn en helemaal niet zo frustrerend dan wanneer ik normaal gesproken probeer te tekenen.

Gewoon lekker tekenen, zonder stemmetjes in je hoofd die zeggen dat je het niet goed doet. Daar is geen tijd voor. Dit verschilde trouwens wel per deelnemer, maar in principe kun je niets fout doen.

Dit is mijn kunstwerkje geworden.

Leuke oefening

Houd je van af en toe een beetje tekenen en krabbelen, maar komt er nooit iets uit je pen? Dan heb ik een leuke oefening voor je die we ook bij Miranda deden. Iets met vogeltjes, om maar in het thema van natuur te blijven. Het is heel simpel en iedereen kan het!

  1. Zet een paar krabbels op papier. Niet nadenken, gewoon doen.
  2. Dit is het lijfje geworden van een vogeltje. Maar hij is natuurlijk niet af. Kies een plek waar z’n oogje zit en zet daar een stip.
  3. Kies nu wat een logische plek is voor een snaveltje. Kijkt het vogeltje omhoog, omlaag of juist opzij?
  4. Je bent er bijna. Hij heeft alleen nog twee pootjes nodig. Gewoon zo’n stokpootje, zoals kinderen tekenen.

En tadaaa, daar is je vogel! Mijn vogel zie je hierboven bij het kunstwerkje naar de derde foto gaat.

Het is een heerlijke oefening om te doen tijdens een belletje of videocall waar je alleen maar hoeft te luisteren. Varieer met wat leuke kleurtjes, kleur eventueel de snavel of de vogel zelf in. Ga los! En vooral… ontspan 🙂

Foto in header: RF._.studio via Pexels

Plaats een reactie

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de nieuwste blogs in je mailbox.