Is afval rapen ontspannen?

Afval rapen: is dat ontspannend?

Het voelt goed om ergens aan bij te dragen. Om afval te rapen. In een korte tijd kun je de boel al aardig schoon krijgen. Maar is het ook ontspannend om te doen? Daarover deel ik in deze blog mijn ervaring.

Sinds december heb ik een ontzettende handige wandelstok en afvalprikker in één. Lezers waren hier enthousiast over. Twee mensen vertelde over een afvalgrijper. Ze vertelden me dat je in Almere (en misschien ook in andere gemeenten) dit gratis kunt opvragen bij de gemeente. Compleet met vuilniszakken, handschoenen en zo’n ring waar je je vuilniszak aan kan hangen. (Tip: vraag de ring ook echt aan. Ik dacht het niet nodig te hebben, maar het werkt echt veel sneller. De afvalzak blijft zo open en dan hoef je dus zelf niet zo te etteren. Zeker als het waait is dat handig!)

Even dacht ik: heb ik zo’n grijper nog wel nodig nu ik een afvalprikker heb? Maar ja, toch wel! Het werkt allebei namelijk net even anders.

Verschil afvalprikker en grijper

Nooit gedacht dat ik ooit over afval zou bloggen en zo in details zou gaan haha, maar goed. Het is voor een goed doel!

De afvalprikker waar ik eerder over schreef, is zo gemaakt dat je tijdens het wandelen afval aan je stok kan prikken. Je kan alleen prikken in aarde of zand. In zachte grond dus. En niet op het asfalt of een stoep. Wat handig is aan deze stok is dat je niet met een vuilniszak hoeft te lopen, maar je je stok leegmaakt zodra je een vuilnisbak ziet. Dit betekent dat je maar een beperkte hoeveel afval kan meenemen.

Afvalprikker en wandelstok in één
Dit is de CleanWalk: wandelstok en afvalprikken in één

De grijper daarentegen werkt alleen in combinatie met een vuilniszak, want je kunt maar één stuk afval tegelijk oprapen. Dit kan een nadeel als je lekker wilt wandelen in de natuur. Maar als je even flink de boel wilt opruimen als er ergens veel afval ligt, is een grijper wel veel handiger en sneller. Ook als je tussen bosjes afval probeert weg te krijgen. Dat is met een prikker nogal lastig.

Hoe ontspannen is afval rapen?

Toen ik eenmaal de grijper had en een vriendin hoorde vertellen dat ze echt actief ging opruimen, triggerde mij dat natuurlijk ook. Dus ik ruim zo af en toe op in mijn straat of in parken waar veel afval ligt. Intussen ben ik drie keer op pad geweest om afval te rapen met de grijper.

Deze website heb ik opgezet om te ontdekken waar ik van ontspan in de natuur. En de hamvraag in deze blog is: is afval rapen ontspannen?

Nou, het korte antwoord is nee. Voor mij in ieder geval. Ja, je bent buiten. En elk stukje dat je kan opruimen voelt enerzijds heel goed. Je hebt iets bijgedragen en je bent nuttig geweest en dat voelt fijn. Bij NRC staat er zelfs een heel artikel van een afvalraper over hoe goed het hem doet. Leuk om te lezen! “De afvalraper is de held van onze tijd” luidt de titel.

Het grote nadeel is, is dat je alleen maar gefocust bent op afval. Je scant de grond en je ziet niets anders om je heen. En als je er op gaat letten zie je veel meer afval dan anders. Daar word ik ontzettend droevig en ook boos van. Dus ja, in dat opzicht is het voor mij niet heel erg ontspannend.

Als ik merk dat ik nodig heb om even te ontspannen en te genieten van de natuur, dan laat ik de grijper en afvalprikker thuis. Soms neem ik de prikker mee maar neem ik me voor niet te focussen op afval. Dan neem ik alleen de hele opvallende stukken mee die op of langs het pad liggen.

En zo heel af en toe ga ik echt op pad om afval op te ruimen, maar dat doe ik dat vooral omdat ik dat nodig en belangrijk vind en dat is geen vervanging van mijn wandelingetje in de natuur.

Het toch een beetje leuk en extra nuttig maken

Terwijl ik met deze blog bezig was, duikte ik op een toffe app. Er zijn apps waarmee je kan registeren waar je vuil hebt gevonden, wat voor afval het precies is en dat je het hebt opgeruimd. Zo kan ik deze blog toch nog een beetje positief afsluiten.

Er zijn meerdere apps waar je dit bij kan doen. Ik heb zelf Litterati geïnstalleerd. Het is even extra werk om alles vast te leggen, maar zo komt er veel duidelijker inzicht in wat voor afval er waar verschijnt. En zo is het ook eenvoudiger om oplossingen te zoeken.

Ik kan me voorstellen dat als er bepaalde punten zijn waar veel afval blijft verschijnen, de gemeente besluit extra prullenbakken neer te zetten. Of dat een bepaalde fabrikant waarvan hun product veel op straat ligt, nu eindelijk de stap gaat zetten om duurzamere materialen te gaan gebruiken.

Als je de app hebt geïnstalleerd, vind je ook een briljante tip over hoe je met je grijper snel een foto kan maken en de melding kan indienen. Zodat je twee viegen in één klap slaat en niet per stukje afval nog eens lang stilstaat en met je telefoon in de weer bent. Dus zoek dat artikel zeker even op als je met deze app aan de slag gaat!

Foto: Masha Kotliarenko via Unsplash

Plaats een reactie

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de nieuwste blogs in je mailbox.