kampeerspullen voor een warme nacht in tent

Eindelijk comfortabel gekampeerd in de tent!

Slapen in een tent is niets voor mij dacht ik. Ik heb het veel te koud ’s nachts. Maar met goede spullen moet het goed te doen zijn garandeerden mensen me. Dus ik ging er voor. En inderdaad, goede spullen helpen enorm! In deze blog deel ik de producten die ik heb gekocht.

Na een paar slechte ervaringen en het vooral heel koud te hebben ’s nachts, had ik het kamperen in een tent opgegeven. Tot ik heel graag naar een toffe retraite wilde, Campfire Stories. Intussen had door het wandelen ik al geleerd hoe belangrijk goede spullen zijn. En op Instagram vertelden mensen wat je moet doen om het warm te hebben. Blijkbaar maakte ik een paar beginnersfouten.

Beginnersfouten

Om te beginnen een paar dingen die je niet moet doen als je in een tent gaat slapen en het warm wil hebben:

  • Slapen op een gewone luchtbed. Heel simpel: de grond is koud en de lucht in het luchtbed wordt ook koud. Dat helpt dus niet.
  • Slapen in een goedkope slaapzak. In september kan het overdag heerlijk warm zijn, maar ’s nachts wordt het best fris. Je hebt dus niets aan een eenvoudige, zomerslaapzak.
  • Met gewone kleding aan in een mummieslaapzak slapen. Zo’n warme mummieslaapzak werkt niet als je kleding aanhoudt. Zelfs niet met je dikke joggingbroek aan weet ik uit ervaring.

Hoe dan wel?

Maar hoe moet het dan wel? Een paar tips!

  • Zorg voor een isolatiemat onder je luchtbed. Of koop een speciale slaapmat die geschikt is voor koudere nachten.
  • Koop een slaapzak die geschikt is voor koudere nachten.
  • Draag geen kleding in zo’n mummieslaapzak of draag bijvoorbeeld thermokleding.
  • Je kunt een binnendeken (lakenzak) kopen speciaal voor mummieslaapzakken, dat houdt je nog net iets warmer.
  • Je kan een extra (wollen) deken meenemen en/of een flesje met warm water vullen en als kruik gebruiken.
  • Even op en neer springen of rondjes rennen om je tent voor je gaat slapen helpt ook! 🙂

Met deze spullen hield ik het ’s nachts warm

Ik heb gezocht naar producten die ook geschikt waren voor temperaturen iets onder nul. Dan moet het toch wel goed gaan dacht ik!

Slaapmat

Hier zou je een hele blog aan kunnen wijden, zoveel keuzes zijn er. Ik houd het even simpel. Je kunt kiezen uit een luchtbed of een slaapmat. Wat je kiest, is afhankelijk wat je wilt doen, hoeveel comfort je wil en hoeveel je mee wil sjouwen 🙂 Kijk ook naar hoe je het luchtbed of slaapmat moet oppompen.

Ik vind het belangrijk dat de spullen niet te zwaar was en dat ik niet nog met een pomp moet gaan zeulen. Bij Bever vond ik een toffe slaapmat. Een tweepersoons, maar wel met twee compartimenten. Zo kan ieder zelf kiezen hoe hard/zacht hij de mat wil hebben. Een ander voordeel is dat als de een beweegt, de ander niet gelanceerd wordt :lol:.

Het werd de tweepersoons slaapmat Exped en ik vind dit ding dus amazing! Niet alleen om de eerder genoemde redenen. Er is nog iets tofs. Je pompt de slaapmat op met een zak. En dat is echt zo gepiept! Zo ben je niet buiten adem en hoef je ook geen pomp mee te nemen. De zak is ook nog eens lucht- en waterdicht, dus je kunt je kleren erin bewaren om het droog te houden.

Ik was nog wel benieuwd of het echt warm genoeg zou zijn zonder extra mat eronder, maar het ging prima! Hoe enthousiast kun je zijn he over een slaapmat? Nou heel! Haha. In deze video hoor je er meer over.

Slaapzak + lakenzak

Voor de slaapzak koos ik voor een 3-seizoenenversie. De Fjällräven Abisko. Ik wil gewoon één product in de kast hebben liggen en niet meerdere varianten. Ik kan er alleen niet mee winterkamperen. Nou prima, was ik toch niet van plan 🙂

Over de slaapzak kan ik niet veel bijzonders vertellen. Het lag in ieder geval lekker en het hield me heel erg warm. Doel bereikt! Ook het stofje vond ik fijn, het was wat zacht ondanks dat het syntetisch is.

De lakenzak die ik kocht was er een van bamboo van het merk Ayacucho. Een lakenzak is zoals ik eerder schreef handig omdat het je extra warm houdt. Maar het houdt ook je slaapzak schoner en een lakenzak is veel makkerlijk te wassen. Ik kocht er een van bamboo, omdat dit materiaal nog extra voordelen heeft. Het is sneldrogend en geurbestendig. En mocht ik kamperen in warmere periodes, dan heeft dit materiaal een verkoelend effect.

De tent

Met deze drie producten heb ik het dus gewoon warm gehouden! De tent voegde daar niets aan toe (lijkt mij), maar nu toch bezig ben maak ik het verhaal compleet en deel ik ook de andere spullen die ik gebruikte.

De tent – te zien op de foto bovenaan – sprak me direct aan. Het heeft namelijk aan twee kanten een ingang. Niet alleen praktisch voor als je met z’n tweeën bent, maar ook tof qua uitzicht! Deze Nomad-tent heet niet voor niets Sunset View.

Ik vond het heel spannend om zonder grondzeil te gaan slapen, maar andere kampeerders vertelde me dat het niet nodig was. Het zou sowieso droog blijven, maar volgens Nomad moet het ook tegen wat regen kunnen. Het bleef inderdaad droog, op wat condens na, dus ik durf niet te zeggen wat er gebeurt bij flinke regenbuien. Fijn was de tent in ieder geval wel!

Boodschappentrolley met grote wielen

Dan afsluitend nog even iets praktisch. Ik heb m’n auto moeten verkopen en moest het met OV erheen. En hoewel ik alles lichtgewicht heb gekocht, is het toch wat veel alles bij elkaar. Hoe krijg ik dat mee? In een grote backpack vond ik het geen doen. Ik val dan meestal ook gewoon om :lol:. Toen dacht ik aan een trolley, maar hoe houd je al die ronde producten bij elkaar?

En toen dacht ik aan een boodschappenkar! Maar dan wel een met grote wielen, voor als ik over onverharde paden moet. Ik vond er een bij de Blokker en hij is geweldig! Niet gigagroot, maar er kan best veel in. Met een kleine backpack op m’n rug en de tent in m’n andere hand, was het prima te doen.

Alles bij elkaar is het wel een dure grap, maar ik kocht het beetje bij beetje. Ik wist een jaar van tevoren dat ik ging kamperen. De spullen zijn ook kwalitatief, dus je kunt er heel lang mee doen. Op naar meer comfortabele kampeertripjes!

Deze pagina bevat affiliatelinks. Dit betekent dat ik een klein percentage krijg als jij iets aanschaft. Geen zorgen, jij betaalt geen cent meer!

Plaats een reactie

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de nieuwste blogs in je mailbox.