Kanoen in de Weerribben

Kanoën in Giethoorn en de Weerribben

Een dagje kanoën. Dat heb ik denk ik sinds een sportdag op school niet meer gedaan. Ik was heel benieuwd hoe het zou bevallen. En ja, het was geweldig en ik ga het vaker doen!

Voor een verjaardag van een vriendin besloot ik haar mee te nemen naar een natuurgebied wat ze erg mooi vindt: de Weerribben. Ik kende het nog niet, maar het ligt in Overijssel, net naast de Noordoostpolder. Ik wou eerst voorstellen om er te gaan wandelen, maar ik wilde ook nog iets bijzonders doen. Dit gebied leent zich erg voor een tochtje over het water. Dus we gingen kanoën!

Het pittoreske Giethoorn als startpunt

Giethoorn heb ik zo’n 20 jaar geleden weleens bezocht en ik herinner het me als een prachtig plekje, maar om er nog eens heen te gaan. Nee. Vooral omdat het zo’n toeristische trekpleister is. Daar heb ik niets mee en zeker niet tijdens corona. Maar… het is nu vergeleken pre-corona natuurlijk stukken rustiger! En dat dit het startpunt is om naar de Weerribben te gaan, was eigenlijk ideaal. Dan pak je toch een stukje van het mooie plaatje mee en dan zo snel mogelijk de natuur in!

Je kunt in op allerlei plekken in Giethoorn bootjes huren. Fluisterbootjes, twee-persoonskano’s of eenpersoons kano’s euh… kajak.

Verschil kano en kajak

Voor mensen die net als ik geneigd zijn om te Googlen wat nou het verschil is, heb ik het net even uitgezocht. Een simpele uitleg is dat een kano open is en je daar vaak met meerdere personen in zit. En bij een kajak is de bovenkant dicht. Ook zit je bij een kano vaak op een bankje. Nou, weten we dat ook weer.

Startpunt en parkeren

Ik heb voor een verhuurbedrijf gekozen die het dichtstbij een natuurgebied lag, want daar wilden we uiteindelijk naartoe. We kozen voor Mol/Groenewegen in Giethoorn-Zuid en parkeerden bij de parkeerplaats op Binnenpad 14. Je betaalt 4 euro per dag en je kunt alleen met muntgeld betalen.

De route en het natuurgebied

Bij de bootverhuur kregen we uitleg over de kajakken en de route’s. We konden uit drie routes kiezen: een groene, gele en rode. Wij gingen voor de langste route, de rode. Met de indicatie dat we er 4 uur over zouden doen. Er stond niet bij hoeveel kilometer het was, maar ik vind nu de route en het was blijkbaar rond de 16 kilometer! Wow! Het was gelukkig heel goed aangegeven. Je krijgt ook een kaart mee. We deden er uiteindelijk zo’n 6 uur over, inclusief korte pauze’s.

In het begin van de route is het even lastig. Je moet wennen aan het kanoën, het beginstuk was heel smal en je moet al bochtjes maken. Tussen het wennen en geklungel door is het genieten van de prachtige huisjes, tuintjes en watervogels (met kuikentjes!).

Je gaat ook nog even door het ‘oude dorp’ van Giethoorn, waar het niet toeristisch is. En niet lang daarna kom je in het natuurgebied. Soms waren wij er slechts met z’n viertjes. En dan is het zoooo stil. Af en toe bleven we gewoon even stilstaan en dat was echt even magisch.

Weerribben kanoroute

Wat ook bijzonder is, is dat je veel duidelijker nestjes en kuikens ziet. Die zijn anders meestal niet te zien als je aan het wandelen bent. Ook kun je iets eenvoudiger bijzondere vogels spotten. Ik las ergens dat vogels mensen op het water als minder bedreigend zien. Dat bleek! We zagen bijvoorbeeld (als we het goed hebben) de rietzanger en rosse grutto.

Het schijnt trouwens dat er af en toe picknickplekken zijn en dat je dan je kano even op het droge kan leggen, maar wij hebben die plek niet gezien. Wel kwamen we bij een uitkijktoren. Het was er alleen wel druk, dus wij zijn daar snel voorbij gepeddeld.

Aan het einde van de dag, bij terugkomst in Giethoorn was het heeeeel druk met alle gehuurde fluisterbootjes die allemaal via die ene zelfde route terug moesten. Zit je dan in je kanootje ertussen. Dat vond ik niet heel chill. Maar als je je niet te druk maakt om anderen en gewoon lekker je ding doet en je ruimte inneemt ;), komt het vanzelf goed.

Het kanoën

De uitleg aan het begin ging wat snel, maar gelukkig heeft een van m’n vrienden veel ervaring met kanoën en die loodste ons erdoorheen. Op zich denk je, hoe moeilijk kan peddelen zijn? Maar je moet echt even opletten hoe je je handen houdt, dat je niet te diep peddelt en hoe je bochtjes maakt. Zonder in de tussentijd als een soort botsautootje door het water te gaan 😆

Eenmaal het dorp uit is er meer ruimte, minder bootjes en kun je makkelijk de smaak te pakken krijgen. En het is eigenlijk prima te doen als je geen ervaring hebt. Ik was in het begin nog bang dat een van ons om zou kiepen, maar zo makkelijk gebeurt dat niet. Ook dacht ik dat we zeiknat zouden worden, maar op wat druppels na af en toe, viel dat ook reuzemee.

Dan nog even een tip voor onervaren kanoërs: aan het einde van de dag had ik door dat ik veel te veel inspan bij het peddelen. Bijna alsof ik met een schep door stugge grond wou scheppen. Terwijl als je gewoon losjes de peddels beweegt je ook vooruitkomt en je minder spierpijn krijgt en meer energie overhoudt. 🙂

Praktische zaken

Tot slot nog wat praktische tips. Je kunt spullen meenemen in de kajak. Voor, bij je benen, is er ruimte voor een tas en achter je is er ook plek. Je kunt dat onder het overdekte gedeelte leggen, dus het blijft goed droog. Je krijgt ook een tonnetje mee voor je waardevolle spullen. Dat is waterdicht en ik neem aan dat het tonnetje ook blijft drijven als er toch iets misgaat. Als je veel meewilt nemen, neem dan een flexibele tas(sen) mee, zodat je het makkelijk ergens in kan proppen. En het is iets handiger om twee kleinere tassen mee te nemen dan één hele grote.

Kajak Weerribben: ruimte voor spullen

Verder had ik heel onhandig wandelschoenen aangedaan. Gympjes waren handiger geweest. Ik was bang dat ik hele natte voeten zou krijgen, maar dat was dus niet zo. Met gympen kun je veel makkelijker je voeten in een van de voetensteuntjes krijgen. Nu moest ik m’n voeten in een wat onnatuurlijke houding neerzetten en daardoor kreeg ik soms last van m’n voeten.

Zorg dat je voor je in de kano stapt naar de wc gaat (ik klink nu als een moeder haha). Onderweg kun je een enkele keer even naar een stopplaats, maar dat is een heel klein stukje natuurgebied. Iedereen doet dus z’n ding op hetzelfde plekje. Best smerig. Voor de dames: dit is een ideaal tripje om een plastuit mee te nemen!

Kanoën terwijl je overspannen bent

En dan nog even iets over de inspanning de hele dag terwijl je overspannen bent. Het ging gewoon prima en ik was daar wel verbaasd over. De afgelopen twee weken ben ik zó slaperig geweest. Ondanks dat ik weet dat de natuur en beweging je goed doet, had ik dit niet verwacht. Het was toch een intensieve dag. En ik moest ook heen en weer rijden. Maar ik was ook heel enthousiast en vond het leuk om te doen en dat helpt natuurlijk allemaal mee.

Ik was wel moe, maar dat kwam vooral door m’n slechte conditie en dat ik dit nooit doe. Het was voor anderen net zo vermoeiend. Dus ja, ik ben toch wel weer heel blij met weer een bevestiging dat ik gewoon nog veel kan doen en moet blijven bewegen.

Dus ja, dit was een geslaagde dag en ik wil eigenlijk wel vaker gaan kanoën. Een leuke afwisseling op wandelen en fietsen. En zo krijg ik tenminste ook iets sterkere armen, schouders en buikspieren!

Plaats een reactie

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de nieuwste blogs in je mailbox.