IMG_2240

Klompenpad bij Heerde: Lopen over het Horsthoekerpad

Regelmatig loop ik over een klompenpad. Het zijn mooie onverharde paden, de afstanden liggen tussen de 5 en de 20km en ze liggen vaak in een prachtige omgeving. In de herfst ontdekte ik een prachtig pad rondom Heerde (Gelderland), het Horsthoekerpad. Mooi om op een rustig tempo kilometers te maken.

Klompenpaden routes

Met de Klompenpaden app kun je routes vinden en alvast de natuur- en cultuurhoogtepunten op de route verkennen. Op de website van klompenpaden.nl kun je zien waar de klompenpaden liggen en op regio of naam zoeken.

Route Heerderstrand en Tonnenberg

In de herfst trainde ik voor een marathon en dan moet je lange duurlopen van rond de 30km doen. Ik zou een georganiseerde trail in de omgeving van Heerde lopen en had afgesproken met Joyce. Helaas werd de trail afgelast, maar we gingen toch samen lopen in de mooie omgeving van het Heerderstrand.

In de ochtend deden we een route van 13km die ik AllTrails had gevonden. Ook een prachtige route rondom het Heerderstrand, het leek wel Canada toen we bij het bosmeer aan kwamen! Door de mist hing er een mysterieuze sfeer.

En was het lekker rustig in de omgeving. Ook richting de Tonnenberg was het heerlijk rustig, we genoten van de rust en de stilte, met af en toe een wandelaar en honden die werden uitgelaten.

Beelden in en rondom het Heerderstrand
De heide rondom Tonnenberg

DIt is de route van 13km rondom het Heerderstrand

Omdat mijn marathontraining meer kilometers vroeg, besloot ik na snelle boterham nog een route te rennen.

Pluizenmeertje, Renderklippen en vrolijke schapen

Dat werd het Horsthoekerpad, met als startpunt Uitspanning de Schaapskooi. Er is een groot parkeerterrein tegenover. Je loopt meteen de heide op, richting de echte schaapskooi. Dwars over de heide die lekker glooit, loop je richting de bosrand. In het bos vind je een prachtig bosven, het Pluizemeertje.

Wat een mooi stukje natuur. Je gaat weer dwars over de heide, de Renderklippen, de andere kant richting de bosrand op. Dit is een stuk met heuvels, mooi maar ook pittig.

Loop een stukje mee over de heuvels op de Renderklippen

Ik was er in de herfst en dat leverde prachtige kleurschakeringen van de bomen op. Hierna duik je weer het bos in.

Onder de bosrand een stukje verder zag ik een kudde schapen staan. Het leek eventjes of ik in de Alpen was, want een aantal schapen had vrolijk klingelende bellen om.

Schapen met koebellen onder de bosrand

Dat heb ik in Nederland nog niet vaak gehoord, wellicht is dit tegen aanvallen van de wolf?

Watermolen van Rakhorst

Nog een stukje verderop heb je een prachtig deel. Een snel stromend beekje met hoogteverschillen. Ik waande me eventjes in Zuid-Limburg of de Ardennen.

Beek bij watermolen de Rakhorst

Dit stukje, met aan de overkant van het beekje de watermolen van Rakhorst, vond ik het hoogtepunt van de route.

Vlakbij is ook een stukje met sprengen, ik ben even vergeten of dat nou ervoor of erna was.

Het stuk hierna is toch veel asfalt en door het dorp zelf. Er is nog een mooi stukje langs een landgoed, waar je over een mooie laan loopt, die vol stond met tamme kastanjes. Ik was precies in het seizoen, dus ik raapte een handje kastanjes op om mee te nemen naar huis.

Hier vlakbij liep ik nog over een paadje dwars door een (appel?)boomgaard. De vruchten waren al geplukt, dus ik zag niet precies welke bomen er stonden. Maar wat mooi dat de eigenaren de route van het pad er overheen laten lopen.

Ook zag ik nog wat prachtig gekleurde bomen met hun herfsttooi . En de paadjes waar je wel vlakbij het dorp loopt, zijn mooi uitgekozen. Het stukje langs het Apeldoorns kanaal is ook heerlijk rustig.

Wat me ook steeds opvalt is hoe vriendelijk mensen op de Veluwe je groeten. Maar misschien is dat mijn vooroordeel, omdat ik zelf uit de regio kom;) Bovendien groet ik heel vaak wandelaars en fietsers die ik onderweg tegenkom. Dan groeten ze je 9 van de 10x ook terug.

Met alle afwisselende stukjes ertussen, vond ik dit toch een van de mooiste Klompenpaden die ik heb gelopen!

Plaats een reactie

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de nieuwste blogs in je mailbox.