Ontspannen door te floaten

Ontspannen door te floaten in een pod

Even helemaal tot rust komen door te floaten. Dit kun je doen in een pod, zodat je even afgesloten bent van de wereld en weinig prikkels binnenkrijgt. Ik probeerde het uit en het was heerlijk!

Wat is floaten?

Wat is floaten eigenlijk? De naam zegt het al: het is drijven. Maar het is meer dan dat. Je drijft in heel zout water, dus je bent gewichtloos. Je kunt dit in zwembaden doen in groepen, maar dat leek mij niet heel ontspannen. Ik wil niet tegen andere mensen aanbotsen.

Gelukkig kun je ook floaten in een pod. Een soort ei met een deur waar je instapt. Een floatsessie duurt circa 45 tot 60 minuten. Aangezien je in een afgesloten pod zit, en je ook nog een muziekje aan kan doen, krijg je verder weinig prikkels binnen van de buiten wereld.

Voordelen van floaten

Ik koos om te floaten om even helemaal te ontspannen. Het leek me heerlijk om een uur niets te doen. En dat was het ook. De beste beschrijving die ik eraan kan geven is dat het voelde als mediteren, maar dan zonder pijn in je rug te krijgen 🙂 Ze zeggen dat een uur floaten gelijk staat aan circa 4 tot 5 uur ontspanning. Ik lees intussen dat m’n vergelijking met mediteren helemaal niet zo gek is.

Maar er zijn meer voordelen aan floaten. In een notendop:

  • Het verlaagt mentale en fysieke stress en dat zorgt weer dat je onder andere creatiever wordt en je beter kan concentreren.
  • Het verzacht (spier)pijn en blessures.
  • Het verbetert de slaap.

Mijn eigen ervaring

De locatie

Ik besloot dichtbij huis te gaan floaten. Met name omdat ik na de sessie snel weer thuis wou zijn, zodat het effect zo lang mogelijk in tact bleef. Ze raden ook aan om na de sessie te ontspannen. In Almere kon ik terecht bij ProActief. In eerste instantie twijfelde ik, omdat het er niet heel gezellig en nogal basic uitzag. Maar uiteindelijk ging het om de ervaring en had ik niet zoveel keus. De mensen daar waren heel vriendelijk, het was er inderdaad heel basic, maar wel schoon en van gemakken voorzien.

Er waren handdoeken en ik kreeg oordopjes. Als je zout water in je oren krijgt, wordt oorsmeer hard en dat is niet zo handig. Toch kon je muziek opzetten (en horen 🙂 ). Ik kon kiezen uit geluid van fluitende vogeltjes of meditatiemuziek en het werd het laatste.

De pod

De pod stond in een kamer die je anderhalf uur helemaal voor jezelf hebt. Voor je de pod in gaat, pak je eerst een douche. Eenmaal in de pod, met water van 35 graden, zie je een aantal knoppen. Je kunt de muziek aan of uit zetten en het volume veranderen en er zijn knoppen om het licht aan of uit zetten. En er is een intercom voor als er iets aan de hand is en je hulp wilt vragen.

Op Instagram Stories kreeg ik wat vragen of het niet heel benauwd is in zo’n pod. Ik heb snel last van benauwdheid, maar ik had daar in de pod helemaal geen last van. Het is ook een prettig idee dat je in je eigen ruimte zit en je zelf het deurtje open en dicht kan doen. Gewoon met de hand, dus je kan er altijd snel en makkelijk uit.

Pod floaten

De ervaring in de pod

Zoals ik al eerder schreef voelde het als mediteren, maar zonder last te krijgen van je rug. Je ligt gewoon te liggen. Ik viel niet in slaap, maar zakte soms wel in een hele diepe ontspannende staat. Wat jammer was, is dat je soms toch een beetje wegdrijft en met je voet of vingers tegen de randen aan komt. Op de een of andere manier leidde me dat heel erg af, dus probeerde ik weer netjes in het midden te liggen. Dat duurde dan weer eventjes. Uiteindelijk legde ik m’n handen op m’n buik, zodat mijn handen in ieder geval minder snel de zijkanten raakten.

Een ander nadeel was dat ik af en toe iets flink voelde bonken en soms trilde dat helemaal door in de pod. Daar was ik ook even met m’n gedachten mee bezig. Wat is dat? Moet ik eruit? Na wat langer nadenken besefte ik me dat er ook een sportschool was en waarschijnlijk mensen gewicht aan het heffen waren en die dingen dan op de grond laten vallen. Niet heel chill, maar toen ik dat eenmaal wist, kon ik het wel wat meer loslaten.

Uiteindelijk was het heel erg fijn om even een uurtje weinig prikkels binnen te krijgen. Ik stapte de pod in met lichte hoofdpijn en een stijve schouder en beide pijntjes voelde ik helemaal niet in dat uur. Ik kon goed ontspannen en ik ga dit absoluut vaker doen!

Naderhand

Hoewel ik vooral ging om even een uurtje me af te sluiten, was ik ook benieuwd of al die beloftes over de effecten erna klopten. De hoofdpijn en spierpijn kwam direct weer langzaam opzetten. Wel fijn om daar een uurtje vanaf te zijn. Maar toch jammer dat het zo snel weer terugkwam.

Ik voelde me wel heel ontspannen. Vergelijkbaar als wanneer je uit de sauna komt. M’n haren waren stug door het zout en m’n huid voelde zacht. Verder merkte ik eerlijk gezegd niets speciaals op.

Op sommige websites las ik dat je de voordelen pas merkt als je dit regelmatig doet. Dat kan ik me voorstellen. Het is geen wondermiddel of euh… wonderpod! 🙂 Maar fijn is het wel. Ik houd dit in ieder geval in gedachten als ik weer eens overprikkeld ben en goed wil ontspannen!

Foto: Leilani Angel via Unsplash

Plaats een reactie

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de nieuwste blogs in je mailbox.