Tips om verdwalen te voorkomen

Tips om verdwalen te voorkomen

Ben jij iemand die snel verdwaalt tijdens het wandelen? Ik heb een paar tips om je helpen te voorkomen dat het weer gebeurt.

Het lijkt wel of je twee soorten mensen hebt. Mensen die altijd de weg weten en mensen die vaak verdwalen. Ik val in de tweede categorie en helemaal in de natuur.

Omdat ik vaak in m’n eentje loop en soms ook vlak voor het donker wordt, heb ik wat gewoontes aangeleerd om het verdwalen zoveel mogelijk te voorkomen. Het zijn hele basale tips, maar je moet er maar aan denken als je op pad gaat. Dus ik deel ze gewoon met je.

Ja maar er zijn toch apps?

Je denkt misschien: ik heb toch Google Maps? Dat is zo, maar dan weet je de wandelroute nog niet. Dan zijn er nog apps met wandelroutes, maar ik vind die niet altijd even goed werken. Dus voor de zekerheid zorg ik voor extra hulpmiddelen. Google Maps gebruik ik alleen als ik er echt niet meer uitkom en gewoon terug naar m’n auto wil.

Tip 1: Maak een foto van de kaart op locatie

Ik ga tot nu toe altijd met de auto ergens heen en op de parkeerplaats is vrijwel altijd een bord te vinden met de verschillende routes.

Extra tip: maak niet alleen een foto van de route die je wilt volgen, maar ook van andere routes. Dus maak ook een foto van de hele kaart. Mocht je dan toch ineens op die ene lange, gele route uitkomen, terwijl je bezig was met de korte, groene route, dan weet je tenminste hoe je weer op de route kan komen.

Tip 2: Maak een foto van het fietsnetwerk

Kijk op de parkeerplaats ook gelijk even of je een kaart ziet van het fietsnetwerk en maak er een foto van. Is er geen bord te zien, kijk dan of er een paaltje staat met het knooppuntnummer en onthoud dat. Of maak er een foto van als je net zo vergeetachtig bent als ik 🙂

Mocht je tijdens de wandeling verdwalen en wel een zo’n bord tegenkomen, dan kun je kijken waar je bent en waar de parkeerplaats is. Ik kijk vervolgens via welke knooppunten ik weer terugkom bij de auto. En in de meeste gevallen kom ik tijdens het wandelen ook weer de wandelroutes tegen en kan ik die weer gewoon volgen.

Tip 3: Vermijd MTB-routes

Ik merk weleens dat als ik met iemand anders wandel het soms bijna misgaat met de mountainbikeroutes. Dan volgen we bijvoorbeeld een blauwe route volgen en we bij een kruispunt even niet weten waar we heen moeten. “Kijk, daar is een blauw bordje” zeggen ze dan opgelucht. Oke, ja, het is een wit bordje met een blauw teken, maar dat is niet het bordje wat we de hele tijd aan het volgen zijn. Dus negeer dat 🙂 Een MTB-route is te herkennen aan twee rondjes met een driehoekje erboven.

Los van het verdwalen, mag je niet op deze routes lopen. Het is ook gevaarlijk, want voor je het weet heb je een fiets in je nek.

Verdwaal je dan toch: geniet

Als je dan toch verdwaalt, vergeet dan niet van je wandeling te genieten. Dit is ook absoluut een boodschap aan mezelf. Ik ben dan zo met de route bezig, dat ik helemaal niet meer kan genieten. Vaak ga ik ook sneller lopen. Zeker als het donkerder wordt. Maar dat is best zonde. Zeker als je gaat wandelen om te ontspannen.

Dus maak een plan, bekijk hoe je moet lopen in bijvoorbeeld Google Maps. Onthoud het eerste stuk, doe je mobiel terug in je zak en geniet!

Heb jij nog aanvullende tips? Je kunt hieronder een reactie achterlaten.

2 gedachten over “Tips om verdwalen te voorkomen”

Plaats een reactie

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de nieuwste blogs in je mailbox.