Westerheide bij Warnsborn

Trailrun over Landgoed Warnsborn

Vandaag op Hartje Buiten weer een gastblog door Jorg, een trailrunner die ook prachtige foto’s maakt.

Ik ben Jorg, 43 jaar jong en woonachtig in Duiven, een dorp in de Liemers onder de rook van Arnhem. 

Hardlopen doe ik al zolang ik me kan herinneren. Na mijn laatste marathon op de weg, die na maanden van keihard trainen niet verliep zoals ik me had voorgesteld, besloot ik om meer focus te leggen op trailrunning. Iets dat ik af en toe al deed en waarbij ik eigenlijk altijd meer genoot van natuur, omgeving, rust en dus ook van het hardlopen. 

Vanuit mijn woonplaats kun je vele kanten op. Er is voldoende natuur in de buurt. Zo kun je naar de Veluwezoom, Veluwe, Montferland, Achterhoek, Loenermark, Planken Wambuis of naar de stadsparken van Arnhem. Van die stadsparken wil ik in deze blog graag Landgoed Warnsborn uitlichten. 

Landgoed Warnsborn: paaltjesroutes en meer

Dit landgoed is zo’n 325ha groot en ligt ten noordwesten van de stad. Het gebied kent verschillende paaltjesroutes, maar die volg ik niet. Ik start vanaf de parkeerplaats nabij Camping Warnsborn en loop eerst via een lange bomenlaan naar beneden richting Het Lage Erf en kom via een mooie uitdagende singletrack weer richting het landgoed Warnsborn. 

Afbeelding met lucht, buiten, gras, veld  Automatisch gegenereerde beschrijving
Singletrack vanaf het Lage Erf omhoog richting Warnsborn

Westerheide met schaapskudde

Ik vervolg langs de heide en door het bos richting de Harderwijkerweg en sla rechtsaf om via een lange slingerende singletrack tussen de naaldbomen uiteindelijk uit te komen op de Westerheide. 

Afbeelding met boom, buiten, plant, bos  Automatisch gegenereerde beschrijving
Lang slingerend pad tussen naaldbomen richting de Westerheide

Ik sla rechtsaf en kruis een mooie groene singletrack waar vaak de kudde heideschapen rondloopt, deze lopen los door dit stukje, en kom uit op een kort stuk gravel langs de Westerheide. 

Afbeelding met gras, buiten, boom, lucht  Automatisch gegenereerde beschrijving
Singletrack langs de Westerheide (nu zonder schapen:))

Langs de heide duik ik weer terug het bos in, richting De Vijverberg.

Afbeelding met gras, buiten, lucht, boom  Automatisch gegenereerde beschrijving
Singletrack vanaf de heide terug richting landgoed

De smalle paden leiden je langs watervalletjes, vennetjes, houten bruggetjes en prachtige bomenlanen weer terug richting het landgoed, om uiteindelijk uit te komen achter het landhuis en de orangerie. Vanaf hier is het nog een pittig klimmetje terug naar de parkeerplaats aan de Bakenbergseweg, bijna 12km verder en voldaan. 

Afbeelding met boom, buiten, spoor, bos  Automatisch gegenereerde beschrijving
Bruggetje bij De Vijverberg

Plaats een reactie

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de nieuwste blogs in je mailbox.