Tulpenroute Noordoostpolder

Tulpenroute in de Noordoostpolder

Het tulpenseizoen is begonnen! Op verschillende plekken in Nederland kun je de vrolijk gekleurde tulpenvelden kijken. Dus niet alleen in de omgeving van de Keukenhof, maar ook in Flevoland bijvoorbeeld!

Mijn moeder tipte me: er bleek een mooie tulpenroute te zijn in de Noordoostpolder. Vlakbij mij dus. Ik was verbaasd, want bij tulpenvelden denk ik aan de omgeving Lisse. En aangezien ik drukte (ook voor corona) graag vermijd, zou ik daar niet snel naar toe gaan. Maar hier in de polder wilde ik wel een poging wagen. Ik besloot vorige week zaterdag heel vroeg op pad te gaan.

Tulpenroute, tulpenfestival?

Toen ik zocht naar informatie, vond ik het wel verwarrend. Is het nou de tulpenroute, of het tulpenfestival? Wie organiseert het, is het betaald of gratis en waar is het precies? Allemaal vragen waar ik niet heel snel uitkwam.

Wat blijkt? Meerdere partijen organiseren routes. Logisch eigenlijk. De ene route is betaald, zoals Tulpenroute Flevoland. Het is overigens niet duur. Je kiest een tijdslot en boekt een ticket. Wel zo fijn dat je dan niet met teveel mensen op een plek bent. Je kunt hier routes uitkiezen in Lelystad, Dronten, Swifterbant en Zeewolde.

Er is ook een gratis route van het Tulpenfestival. Ik koos voor deze, dan kon ik lekker vroeg op pad in plaats van pas om 9.00 uur. En ik hoefde niets te boeken. Ook heb ik geen zin om in groepjes op pad te gaan.

Beide routes kun je lopend, fietsen en met de auto doen.

Ik was te vroeg en zag lege velden…

Iets te enthousiast ging ik op pad. Ik had de app gedownload en kon de route via Google Maps volgen. Het was die ochtend ontzettend mistig. Maar dat vond ik wel mooi. Ik had m’n camera mee en hoopte toffe foto’s te maken. Alleen was het wel wat lastig de bordjes te zien.

Volgens Google Maps moest ik op de route zijn, maar ik zag niets. Hoe kan dat nou, het festival is toch echt twee dagen geleden al begonnen.

Ik besloot naar een van de drie locaties te rijden waar je even koffie kan halen of naar de wc kan gaan. Gelukkig waren ze al vroeg open en dat op een zondag! Ze vertelde me dat de meeste tulpen nog niet in bloei stonden. Aargh! Wat een teleurstelling.

Wel was de locatie een leuk plekje om even te bezoeken. Het was boerderijwinkel Renne, waar je allerlei streekproducten en cadeautjes kon kopen. Zeker even langsgaan als je in de buurt bent!

Nu ik nog eens goed naar de websites kijk, zie ik dat het wel aangegeven is. Er staat bij hoeveel procent van de bloemen in bloei staan. Dus let daar even op.

Voortgang bloei tulpen

Niet alle tulpenvelden mag je op

Heel dichtbij het eerste stoppunt, zag ik het eerste tulpenveld. Een fotograaf stond een vrouw te fotograferen. Ha, ik heb het gevonden dacht ik! Wel raar, want het stond niet op de route. Ik parkeerde m’n auto langs de weg en liep er heen. Helaas zag ik toen een bordje dat het verboden toegang was en je geen foto’s mocht maken.

Bij de boerderijwinkel vertelde ze dat het op zich wel mag en de eigenaar van het veld het geen probleem vind als je vanaf de zijkant foto’s maakt. Je mag er alleen niet tussen lopen, want dan trap je de bloemen en de bollen kapot. Het is dus een beetje lullig voor de eigenaar die niet meedoet aan de tulpenroute, dat zijn veld platgetrapt wordt.

Dus hoe verleidelijk ook, bezoek alleen deelnemende velden en als je het echt niet kan laten, fotografeer vanaf de zijkant.

Tot slot

Een aanrader? Ik kan helaas niet veel vertellen over de route zelf, omdat ik hem niet gedaan heb zoals het hoort. Maar ik denk dat als de velden vol staan, het heel leuk is. Lekker een road trip, alleen of met het gezin. Neem drinken en snacks mee en geniet al rijdend van de gekleurde velden. En af en toe even uitstappen voor foto’s, selfies of een bakje koffie. Een leuk dagje uit!

Tip: M’n moeder las over de tulpenroute in een leuke Facebook-groep waar mensen foto’s delen van hun wandeling. Ik zit er intussen ook in en je krijgt er veel inspiratie door!

Tulpenfoto aan je muur? De foto bovenaan deze blog heb ik gemaakt. Mocht je deze mooi vinden en aan je muur willen hangen (of in de tuin!), dan kun je het online bestellen. Ik heb ook een foto van rode tulpen gemaakt.

Tulpen poster bestellen
Mijn foto’s van de tulpen kun je bestellen!

P.s. Intussen ben ik ook in de omgeving van Noordwijk geweest. Woooow, een overvloed aan tulpen! Je kon ze ook overal kopen. Zeker ook een aanrader en leuk om te combineren met een strandwandeling bijvoorbeeld.

Zelf ben ik nogal fan van mijn eigen provincie, omdat het over het algemeen zo rustig is. Het rijdt relaxter, er is meer ruimte. Als je gaat om te ontspannen, dan zou ik voor Flevoland kiezen. Maar misschien ben ik bevooroordeeld 🙂

Plaats een reactie

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de nieuwste blogs in je mailbox.