Voordelen van ochtendwandelingen

5 Voordelen van ochtendwandelingen

Wandelen is goed voor je, dat is wel duidelijk. Wat mij opviel is dat ochtendwandelingen voor mij nog wat extra voordelen met zich meebracht.

Sinds begin september begon ik spontaan met een ochtendwandeling. Dat beviel zo goed, dat ik het daarna 6 weken elke ochtend heb gedaan. En nu nog steeds zo’n 4 à 5 dagen per week.

De ochtend is net even anders

Ik heb nagedacht over waarom het me nou precies zo goed deed. Wandelen deed ik wel vaker, maar meestal in de middag of avond. Maar ik ben erachter!

Dit zijn voor mij de vijf voordelen van ochtendwandelingen

1. Golden hour
Toen ik met de ochtendwandelingen begon, kon ik bijna elke ochtend genieten van de golden hour (magische uur). Het zonlicht zorgt ervoor dat alles er prachtig uitziet. Een mooie start van de dag. Ook merk ik dat het rustiger is en er hangt een ander sfeertje als iedereen nog moet opstarten. Heel fijn.

2. Meer energie
’s Ochtends heb ik het meeste energie. Aan het eind van de dag ben ik leeg en wil ik niets meer. Om dan te gaan wandelen is een hoge drempel. Als ik mezelf er dan toch toe heb gezet, merk ik dat het niet zo’n positieve impact op me heeft vergeleken ’s ochtends.

3. Een leeg hoofd
Sinds een jaar of drie maak ik regelmatig wandelingen. Maar meestal tijdens de lunchpauze of vlak voor of na het eten. Ik merkte dat als ik de dag begin met wandelen, ik met een leeg hoofd start. En daardoor meer kan genieten. Ook krijg ik dan allerlei goede ideeën. Als ik tijdens of na werk ga wandelen, dan zit ik tijdens het wandelen veel meer in mijn hoofd. Dan zit ik te piekeren over bepaalde dingen. Het is natuurlijk alsnog goed om te bewegen, maar echt bewust om me heen kijken en genieten doe ik een stuk minder.

4. Het is meteen van je to-do-lijstje af
Wat ook fijn is, is dat je het ’s ochtends nog voor je gaat werken gelijk kan afvinken van je to-do-lijstje. Niet dat ik het letterlijk doe, maar ik heb wel een trots gevoel. Dat heb ik maar mooi weer gedaan. Voor ik ochtendwandelingen maakte bleef het soms de hele dag nog in m’n hoofd malen. Gedachtes als: wanneer is het dan handig om te gaan, red ik dat wel, ik heb eigenlijk nu geen energie, nou misschien later dan, maar ik moet wel echt gaan eigenlijk want morgen heb ik er helemaal geen tijd voor… etc etc. Van al die gedachtes ben ik door een ochtendwandeling af.

5. Energieker en blijer
Ik merkte het vooral tijdens de eerste ochtendwandeling goed. Ik was somber en moe, maar na de wandeling voelde ik me goed. Energiek en blij. En dat hield de hele dag aan! Best bijzonder eigenlijk. Dus het is heel fijn dat je gedurende de dag kan profiteren van de positieve effecten.

Je eigen routine vinden

Ik begrijp natuurlijk ook dat een aantal van de tips heel persoonlijk zijn. Jij hebt misschien ’s avonds juist meer energie. Een voordeel: ’s avonds zijn er ook weleens magische uurtjes! Het is dus vooral ook belangrijk om zelf te ontdekken wat bij jou past.

Mocht je herkennen dat je meer een ochtendmens bent en nog niet aan ochtendwandelingen gedacht hebben, zou ik het zeker eens uitproberen.

Daarnaast heb je ook te maken met je agenda, verplichten en allerlei dingen die je moet doen op een dag. Zo merkte ik dat nu het donkerder wordt, het voor mij niet alle dagen handig is om te gaan wandelen. Het kan wel, maar dan ga ik heel erg haasten en stressen. Het wandelen heeft voor mij juist als doel om te ontspannen, dus vond ik het niet zo slim om me er dan druk over te lopen maken. Het doel om elke ochtend te wandelen heb ik voor nu wat meer losgelaten. Vier à vijf keer per week is ook al meer dan ik ooit deed.

Zijn er nog andere voordelen aan ochtendwandelingen die ik niet heb genoemd? Laat het weten in de reacties. Hoe meer voordelen we noemen, hoe beter we mensen kunnen enthousiasmeren om het ook eens uit te proberen!

Foto: Simon Berger via Unsplash

4 gedachten over “5 Voordelen van ochtendwandelingen”

  1. Zo fijn dat je er de tijd voor hebt en neemt! Ik hou ook zo van een wandeling door het bos. Ik herken wat je schrijft! Maar met 4 kinderen is dat wat lastig plannen en als door hebben dat ik ga wandelen willen ze allemaal mee. 😄

    Beantwoorden
    • Hoi Aranka, ja het is zo fijn. Ik ben me er wel goed van bewust dat het voor mij wat makkelijker is. Leuk dat de kinderen graag mee gaat als je wel gaat. Wel zo gezellig!

      Beantwoorden

Plaats een reactie

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de nieuwste blogs in je mailbox.