liever wandelen dan naar de sportschool

Waarom ik liever wandel dan naar de sportschool ga

Fanatiek sporten is meestal niet voor me weggelegd. Ik heb er vaak geen energie voor en kom niet energieker terug. Heel frustrerend, want je wilt toch wat. Toen ontdekte ik dat wandelen beter mij me past. Misschien geldt dat voor jou ook.

Sommigen krijgen energie van flink zweten, anderen niet

Zoals je misschien al op m’n site heb gelezen heb ik snel last van vermoeidheid. In periodes waarin het slechter ging kreeg ik weleens het advies “gewoon lekker te gaan sporten”, want daar zou je energie van krijgen. En met sporten denk ik dan aan activiteiten waarin je echt flink gaat zweten. Naar de sportschool of hardlopen bijvoorbeeld.

Uiteraard heb ik dat geprobeerd. Het was wel een hele uitdaging, om met je uitgebluste lichaam jezelf te motiveren naar de sportschool te gaan en nog meer energie te verbranden. Je voelt dat het niet klopt, maar je wilt ook niet al te eigenwijs zijn, dus je probeert het maar.

Wat ik allang voelde aankomen kwam uit: ik kwam niet energieker terug. Ik heb weleens gapend op de toestellen in de sportschool gezeten en kwam er nog moeier vandaan. Niet ‘lekker’ moe zoals je dat weleens kan hebben als je gesport hebt, maar nog uitgebluster dan je al was.

Een advies geldt niet voor iedereen

De adviezen om te sporten werden vaak gegeven door mensen die energiek zijn, goed in hun vel zaten en regelmatig sporten. Zij krijgen energie na het sporten. Dat begrijp ik heel goed. Het lastige alleen is dat hun advies niet voor iedereen geldt. Of niet altijd geldt.

Het kan lijken alsof je lui bent of dat het je eigen schuld is dat je zo moe bent. Dan moet je maar wat meer bewegen. Maar zo eenvoudig is het niet altijd. Was het maar zo makkelijk, want dan was je allang van je klachten af. En dan kon je net zoveel van allerlei leuke dingen genieten als een ander.

Jarenlang gezocht naar de juiste sport

Als ik eenmaal aan een nieuwe sport begin, kan ik daar fanatiek in zijn. Ik heb op een blauwe maandag allerlei dingen gedaan, met veel plezier. Hardlopen, kickbox-trainingen, dansen, spinnning. Maar elke sport kwam op de een of andere manier tot z’n eind en werd een drempel om weer op te pakken. Voor ik weer iets nieuws vond wat wel bij mij, m’n ritme of m’n budget paste, was ik soms een jaar verder. Soms nog langer.

Ik heb veel nagedacht over welke sport dan bij me past. Want ja, je ‘moet’ toch wel sporten. Zo hoort het. Veel dingen lijken me leuk, maar om dat dan wekelijks of zelfs twee keer per week te doen. En dan weer allerlei kleding en accessoires te kopen en erachter komen dat het toch niet je ding is. Veel sporten zijn ook wel duur. En een sport volgens een vast programma werkt niet voor mij, want het is altijd maar afwachten wanneer ik wel of niet energie heb.

Dus was ik regelmatig veel aan het denken en zoeken, of wachten tot er weer een vermoeidheidsfase voorbij was en kwam ik intussen niet van m’n kont af.

En toen ontdekte ik wandelen

Wandelen bleek perfect voor mij. Ik ben actief, maar niet té. Ik krijg er energie van, maar ik verspeel niet alle energie die ik heb. Ik vind het idee van bewegen ook fijner dan het idee van sporten. Je hoeft er niet altijd helemaal kapot van te gaan.

Deze ontdekking is een enorme opluchting. Ik kan dit altijd doen, zonder allerlei dure spullen te hoeven kopen of ergens een abonnement op te nemen. Als het even niet gaat, dan ga je niet. En als je wel weer wilt gaan, dan ga je. Zonder je conditie helemaal te hoeven opbouwen. Ik word blij van wandelen, ik val zelfs een beetje af en ontdek en leer van de natuur. En blijkbaar kan ik zelfs 3,5 uur achter elkaar lopen, ook als ik me niet top-fit voel.

Laagdrempelig om uit te proberen

Als je jezelf herkent in dit verhaal maar nog niet geprobeerd hebt om af en te wandelen, probeer het eens uit. Af en toe een half uurtje. Misschien een fijne ochtendwandeling.

Hopelijk merk je dat het je net zo goed doet als het mij doet!

Plaats een reactie

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de nieuwste blogs in je mailbox.