Wandelen in Hosterwold Zeewolde

Wandelen in Horsterwold bij Zeewolde

Vorige week besloot ik naar Horsterwold te gaan, naar de Stille Kern om precies te zijn. Een natuur- en stiltgebied in Flevoland. Deze wandeling heeft veel indruk op me gemaakt!

Het was zaterdagochtend en ik was vroeger wakker. En ik dacht, als ik vandaag een wandeling wil maken, kan ik het beste maar nu gelijk op pad gaan. Dan is het nog lekker rustig en dan geniet ik veel meer. En dat klopte!

Rond 8.30 uur kwam ik aan op het parkeerterrein De Horsterberg. Er stond nog maar één auto. Het was mistig en het was heel erg stil. Tenminste, als je de vogels niet meetelt. Die waren aardig druk!

Uitkijktoren en uitzichtspunt

Als je vanaf de parkeerplaats het terrein oploopt, heb je gelijk rechts een mooi uitkijkpunt. De tuurtoren. Vanaf 12 meter hoogte kun je over het natuurgebied uitkijken. Echt de moeite waard!

Uitzicht vanaf de uitkijktoren in Horsterwold
Uitzicht vanaf de uitkijktoren

Ik ben daarna weer teruggelopen richting het beginpunt bij de parkeerplaats en informatieborden en vanaf daar over een lang, stenen pad rechtdoor gelopen.

Aan het eind van dat pad heb je een uitzichtspunt, Circle of Life genaamd. Dat is een punt met diverse bankjes die in een cirkel staan, met wederom prachtig uitzicht over het water en natuurgebied.

Daar besloot ik te genieten van m’n kopje koffie en rustig wakker worden.

En dat is gelijk een tip! Als je het net als ik lastig vind om lang stil te zitten in de natuur, maar wel wat meer wil genieten van het moment, neem dan lekker een thermoskan drinken mee en/of wat eten. Dan hoef je niet alleen maar voor je uit te staren, maar ben je ook soort van een beetje bezig. En uiteindelijk hoefde ik me niet te vervelen met al die verschillende vogels in de lucht en op het water.

Mooie bomen en wilde dieren

Vanaf daar begon mijn wandeling. Ik liep rechtsom het water. Het uitzicht over het water is mooi, de vogels die allemaal zo druk in de weer zijn. Je loopt tussen prachtige rijen bomen.

Ik hoorde een paard in de verte die ik later aan de overkant van het water zag. Het was een Konikpaard weet ik intussen. Even later hoorde ik ineens een ander paard achter me hinniken! Meer brullen eigenlijk. Ik kreeg het idee dat hij niet blij met me was. Hij liep over het pad mijn kant op. Ik raakte lichtelijk bezorgd en ging achter een boom staan 😆 Alsof dat helpt, maar ik kon zo gauw niets beters bedenken. Het paard liep uiteindelijk gewoon voorbij, zonder naar mij om te kijken. Niets aan de hand dus. Wat er wel was weet ik niet. Het eerste paard was ook al zo aan het brullen en ietwat gehaast aan het lopen. Ik vraag me af of ze met elkaar in de weer waren. In ieder geval wel een bijzondere ervaring! 😆

Eenmaal voorbij het water, loop je een stukje het bos in. Daar zag ik ineens een heel mooi, fluffy vosje wegspringen. Hij had een witte puntstaart. Geen idee of dat bijzonder is, maar ik vond het prachtig om te zien.

Het stuk bos blijft enigzins hetzelfde voor de rest van de wandeling tot je weer terug bent. Het was deze tijd van het jaar niet onwijs bijzonder. Het eerste gedeelte is het mooist. Maar omdat het een stiltegebied is en het nog vroeg was, was het al met al toch erg genieten!

De route

De route die ik nam was het Boswachterspad. Deze wandeling is ongeveer 5,5 km. Je hoeft niet heel erg op te letten hoe je loopt, zoveel keuze heb je niet. Je maakt gewoon het rondje om de plas.

Als je net als ik rechtsom het water loopt en ongeveer op 3/4 van de wandeling zit, heb je op een gegeven moment de keuze om rechtdoor te blijven gaan of linksaf te slaan. Om weer terug bij het water en de parkeerplaats te komen, ben ik naar links gegaan. Waarschijnlijk was ik anders bij de weg uitgekomen en had ik het laatste stuk langs de weg naar de auto moeten lopen. En dat is natuurlijk minder leuk dan lekker door de natuur!

1 gedachte over “Wandelen in Horsterwold bij Zeewolde”

Plaats een reactie

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de nieuwste blogs in je mailbox.