Wandelen in het Hulkesteinse bos

Wandelen in het Hulkesteinse Bos in Zeewolde

Het Hulkesteinse Bos is een mooi bos in Flevoland, vol met poeltjes en moerassen. Volgens mij nog een redelijk onontdekt gebied, want hoewel het dichtbij is, heb ik hier nooit iemand over gehoord. Dus tijd om op ontdekking uit te gaan!

Onlangs zocht ik een mooi natuurgebied dichtbij huis, maar wel buiten Almere. Ik kwam terecht in Horsterwold bij Zeewolde. Dat was echt een prachtplek! Na opnieuw te zoeken in de buurt zag ik dat er vlakbij ook het Hulkesteinse Bos ligt. Niet ver van huis en ook weer een nieuwe poging om te laten zien hoe mooi Flevoland is, want volgens mij heeft het geen geweldig imago qua natuur. Dus daar ging ik!

Het gebied ligt vlakbij Center Parcs de Eemhof. Ik kan me voorstellen dat het hier met mooie dagen heel druk kan zijn, maar nu was het heerlijk rustig. Zelfs voor een zaterdag. Het eerste anderhalf uur heb ik niemand gezien en ik was er gewoon in de middag.

Startpunt

Zonder me al teveel voor te bereiden, had ik Hulkesteinse Bos in Google Maps ingetypt en ben daar naartoe gereden. Aan het einde van de weg was een parkeerplaats. In tegenstelling tot veel natuurgebieden was hier geen kaart te vinden en ook geen routebordjes.

Ik liep het rooster over en ging gelijk naar links, langs het water. Je kunt ook over het verharde pad lopen. Uiteindelijk kom je al snel op hetzelfde punt uit.

Op een gegeven moment kun je verder rechtdoor lopen langs het water, of rechts het bos in. Dat laatste deed ik. Aan de linkerhand zie je al snel een campingterrein. Een klein stukje verder kwam ik bij een poel waar een links een paaltje stond met een geel pijltje. Je kijkt tegen de achterkant van het paaltje aan, dus je moet er even omheen lopen om het te zien. Vanaf daar deed ik de gele route van 5 kilometer. Het officiële startpunt is Center Parcs, maar dit is dus een rustigere plek om te starten.

Tot zover het startpunt, maar nu de route zelf!

Moeras, Hulkesteinse bos

Vlonderpaden, poeltjes, dennebomen en strand

Volgens mij schrijf ik in elke blog hetzelfde over de wandelroute: dat het zo afwisselend is. Blijkbaar vind ik dat heel erg fijn en valt me dat op. Je loopt door verschillende stukken bos en regelmatig vind je een poel en stukje moeras. Twee keer kom je een heel klein stukje vlonderpad tegen.

Je komt ook in het buurt van het strand. Het handigst is om Google Maps erbij te pakken. Het is ongeveer op halverwege van de route, wanneer je langs een camping komt.

Combineren met Horsterwold

Zoals ik eerder schreef ligt Horsterwold heel dichtbij, op 10 minuten rijden. Dus als je een keer een paar uur op pad wilt gaan, kun je deze twee gebieden prima combineren! Waarschijnlijk kun je zelfs van het ene naar het andere gebied komen, maar ik kon hier geen route van vinden.

2 gedachten over “Wandelen in het Hulkesteinse Bos in Zeewolde”

 1. Hoi Samira.
  Ook ik kom regelmatig in het Hulkensteinse bos en dan met name de rondwandeling rond de oude slenk.
  Vaak met mijn vrouw en (klein)kinderen).
  Gisteren dus ook weer. en natuurlijk stonden de (witte) koeien ook weer op ons pad. Dat hebben we al eerder meegemaakt. We zoeken ze niet op en houden wat afstand. Dus gisteren trokken we ons ook wat terug en wachten af.
  De beesten zijn nieuwsgierig en naderen tot op een meter of vier. Maar de stier die er bij liep wilde duidelijk de confrontatie aangaan. We bleven rustig staan en verroerden ons niet. Niets om de beesten te laten schrikken.
  Mijnheer naderde mij tot op Tien centimeter en was duidelijk niet bereid om afstand te houden. Provocerend begon hij mij (ik stond voorop) een beetje te duwen en te besnuffelen. Ik sprak hem vriendelijk met zachte stem aan en hoopte dat hij langs ons zou verder lopen. Ging dus niet gebeuren. Dus besloot ik dan maar heeeeeel rustig achteruit te lopen en aan de zijkant te passeren. Dat bleek voldoende. We konden rustig verder. Allemaal heel spannend voor mijn kleinzoon, vrouw en dochter.
  Toen we uiteindelijk weer richting het hek liepen stond de hele club daar weer. De stier stond een meter of twintig verder en dus konden we rustig achter het hek verdwijnen. En toen we daar nog even bleven kijken kwamen er vanaf de slenk doodleuk twee mannen aangelopen met een aangelijnde hond. De stier liep er meteen wat dreigend naar toe en maakte hen duidelijk dat je er onder geen beding doorkwamen. Achteruit en wegwezen dan maar voor deze twee domoren. Op het bord bij het hek stond duidelijk dat honden er NIET zijn toegestaan.
  Het leek mij leuk om je dit verhaaltje toe te sturen. Een leermomentje voor mij en (als je het al niet wist) ook voor jou.
  Met vriendelijke groet van André Tak.

  Beantwoorden
  • Hoi André,

   Oooh, wat een verhaal! Spannend zeg en knap dat je zo rustig bleef. Gelukkig ben je er ongedeerd van afgekomen en zo te lezen waarschuwen ze vooral inderdaad.

   Dat van die honden… laten we daar maar niet over beginnen. Jammer dat er veel mensen de regels aan hun laars lappen (of misschien écht niet op de hoogte zijn en niet goed lezen).

   Leuk in ieder geval dat je je jouw verhaal deelt.

   Groetjes,
   Samira

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de nieuwste blogs in je mailbox.