Wandelen in Salland

3 Wandelingen in omgeving Salland

Onlangs deed ik drie wandelingen in omgeving Salland. Een prachtig gebied tussen Overijssel en Twente.

Ik vertelde een vriendin dat ik naar Twente ging en ze zei al dat ik de omgeving waarschijnlijk prachtig zou vinden. Vooral de bomen zijn zo mooi daar vertelde ze. En ze had helemaal gelijk. Zeker nu het herfst is en de blaadjes grotendeels van de bomen waren, waande ik me soms in een Tim Burton film. De bomen stonden ook vaak in hele lange rijen. Ook hebben we een aantal mooie heides gezien.

Rij bomen bij Lemele
Rij bomen bij Lemele

In deze blog vertel ik in welke drie gebieden binnen Salland we gewandeld hebben.

Sallandse Heuvelrug

De eerste dag gingen we naar Sallandse Heuvelrug. Dat leek me een must-see in de omgeving. Ik ben niet iemand die uitgebreid research doet, daar krijg ik keuzestress van en het kost veel te veel tijd. Dus ik zocht gewoon een parkeerplaats. We parkeerden op parkeerplaats de Pas.

Daar stond een bord met wat routes en we deden een wandeling van circa 6 km over de Sprengenberg.

De route was heel afwisselend. Eerst door een stukje bos met prachtige bomen zoals ik net beschreef. Vervolgens over een mooi stukje heide en op het laatste stukje liepen we langs de Palthetoren die op een bergje stond.

Palthetoren op de Sprengenberg

Eerdersveld

De tweede dag besloten we weer een parkeerplaats bij een natuurgebied te zoeken. Deze keer kozen voor omgeving Eerdersveld en reden naar parkeerplaats Meiersbos.

Tijdens de wandeling zagen we in de verte een mooi kasteeltje. Kasteel Eerde. Het lag niet helemaal op de route, maar we konden het niet laten en liepen er even heen. Rondom het kasteel kon je ook wandelen. Het leek er alleen heel strak aangelegd, dus wij kozen ervoor om weer terug het bos in te gaan. De wandeling bestond vooral uit bos, maar toch was het afwisselend.

Kasteel Eerde

Lemelerberg

Op Instagram zag iemand via mijn Stories dat ik in Twente was en ze tipte me naar Lemelerberg te gaan. Na kort Googlen werd ik er niet direct enthousiast van. Weer veel heide dacht ik. Maar bij gebrek aan beter en dat het wel heel goed moest zijn als zij me dit tipte, besloten we er toch heen te gaan. Op advies van Wandelvrouw besloten we te parkeren bij de natuurcamping de Lemeler Esch.

Waar het de eerste twee dagen probleemloos ging qua route, was het hier wat meer zoeken. Online zag ik een route van 7,5 km of 12 km. Eenmaal op het bord op de camping leek het alsof we alleen maar een route van circa 5 km of 12 km konden doen. Toen we de wandeling startte zagen we toch weer een route van 7,5 km. Die wilden we lopen, maar uiteindelijk is het ergens toch niet helemaal goed gegaan. Er lopen hier heel veel routes door elkaar. Het is wel heel goed aangegeven, maar je moet toch wel goed blijven opletten. Al met al toch zo’n 12 km gelopen en nét voor het donker weer terug bij de auto 🙂

Een tip waaraan ik mezelf ook moet blijven herinneren: maak altijd een foto van de route en het liefst de hele kaart. En let goed op eventuele (knooppunt)nummers, zodat je ook weet waar op de route je je bevindt. Soms maak ik zelfs een foto van de fietsknooppunten, want dat lijkt altijd heel goed te zijn aangegeven.

Halverwege de route kwamen we bij een uitkijkpunt op de Lemelerberg. Echt een prachtig plekje! Daar heb ik de foto bovenaan de blog gemaakt. En nu begreep ik helemaal waarom we deze route moesten lopen. Het werd daarna ook alleen maar mooier.

Kortom: omgeving Salland is een absolute aanrader als je van wandelen houdt!

Plaats een reactie

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de nieuwste blogs in je mailbox.