Wandelen met een schaapskudde

Wandelen met een schaapskudde

Hoe ontspannen is het om te wandelen met een schaapskudde? Ik probeerde het uit. Een ding kan ik alvast verklappen: het is niet saai en je sukkelt ook niet achter de schapen aan. Sterker nog, ik vond het een heel avontuur.

Verwachtingen

Stad & Natuur Almere nodigde me uit om eens mee te lopen met hun schaapskudde. Ze willen inwoners van de stad de natuur laten beleven en dat valt natuurlijk helemaal in m’n straatje.

Ik was direct enthousiast. Het leek me een bijzondere en grappige ervaring en heel ontspannend. Dat was tenminste wat ik in m’n hoofd had.

Grotendeels klopte het, maar het was avontuurlijker dan ik dacht. Ik verklap er niet teveel over, kijk zelf maar. Je hoort in de video overigens ook waarom de schapen verplaatst moeten worden en wat het doel is van een schaapskudde.

Blij ei tussen de schapen

Je leert leuke dingen over de dieren en de natuur

Wat ik trouwens niet in de video vertel, maar ook leuk was aan de wandeling: je hoort allerlei leuke weetjes. Over de schapen, over voorbijkomende (roof)vogels of andere dingen die je onderweg ziet. De schaapsherder weet hier natuurlijk veel over en vindt het waarschijnlijk erg leuk om daarover te vertellen. Schaapsherder Jasper, waar ik mee liep, in ieder geval wel!

Geef schaapskuddes voorrang

In het filmpje komt het ook aan bod. Er was een akkefietje met een hardloper die van achter de kudde er voorbij wilde rennen. Een van de vaste vrijwilligers gaf aan dat dat niet mag en dat werd een verhit gesprek. Wat ik niet wist, de hardloper ook niet en ik vermoed de meeste mensen niet, is dat schaapskuddes voorrang hebben. Je kunt dieren immers niet de voorrangregels uitleggen 🙂

De schapen worden er namelijk onrustig van als je ze gaat opjagen en als het even tegenzit drijf je de kudde uit elkaar. Je begrijpt waarschijnlijk dat dat precies is wat je wilt voorkomen met een kudde.

Het is natuurlijk erg vervelend als je een persoonlijk record probeer te verbreken als je aan het hardlopen of wielrennen bent en je wilt ook niet afkoelen. Het vriendelijke verzoek is toch echt om even op de plaats te rennen of rustiger te fietsen. Of om te draaien en een andere route kiezen. Hoe vaak maak je nou zoiets mee? In discussie gaan met mensen die hun werk proberen te doen, lijkt me in ieder geval voor niemand zinvol.

En als je met een hond wandelt, houd die dan ook eventjes aan de lijn als je een schaapskudde ziet.

Word vrijwilliger

Lijkt het je ook leuk om een keer mee te lopen? Ze zijn altijd op zoek naar vrijwilligers en met name door de weeks. Wel weten ze meestal pas kort dag of ze gaan lopen, ook vanwege het weer.

Ik weet niet hoe het met schaapskuddes zitten in andere regio’s, maar als je interesse hebt om te helpen, zou ik het gewoon eens vragen.

Plaats een reactie

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de nieuwste blogs in je mailbox.