Wandelen op Landgoed De Paltz

Wandelen op Landgoed De Paltz

Wandelen in de winter: een goed seizoen om erop uit te gaan. Want deze donkere dagen zijn niet makkelijk. Heb je tijd overdag? Probeer dan (al is het maar kort) even buiten te wandelen. Laatst hadden wij een uurtje over op een zondagmiddag, we maakten toen deze korte wandeling op Landgoed de Paltz bij Soesterberg.

Gele paaltjesroute

We parkeren de auto op een parkeerplaats langs de Verlengde Paltzerweg. Je kunt eventueel ook bij het Nationaal Luchtvaarmuseum parkeren, maar daar is het vaak druk. Meteen na de parkeerplaats loop je het landgoed op, waar je direct de flinke hoogteverschillen ziet.

We volgden de gele paaltjesroute, een route van 3,4km. Het is goed te doen met bijvoorbeeld kleine kinderen. Die zagen we ook best veel, waarschijnlijk vanwege de korte en overzichtelijke route.


We liepen er een paar weken geleden met de herfstkleuren rond 15 uur ‘s middags. Het was iets drukker dan we hadden gehoopt, maar nog net leuk genoeg om van de natuur te genieten.

De vorige keer dat we hier liepen, zagen we de schaapskudde langs het pad. Nu zagen we de kudde alleen in de verte.


Je komt dit schattige huisje / prieeltje onderweg tegen. Ik kan het nooit laten om naar binnen te kijken. Er staan nu allemaal Lego bouwwerken binnen😎.

Zo ziet het prieeltje er vanaf het pad uit, met uitzicht over de glooiende vlakte.


Ook dit punt net iets verder langs het pad vond ik prachtig, met de paddenstoelen op de boomstronk.

Herman van Veen Arts center

Een stukje verderop zie je dit prachtige pand, het Herman van Veen Arts center. Er worden voorstellingen gehouden en er is een restaurant. Tijdens een lockdown liepen wij er eens, toen kon je er warme chocomelk to go krijgen.

De oprijlaan kun je zien als je over de provinciale weg naar Soesterduinen rijdt. Wij liepen er nu een deel van de gele paaltjesroute. Een druk stuk, dus ik moest even deze foto goed timen;)

Let ook eens op de bijzondere lantaarnpalen langs dit verharde pad.

Een klein stukje verderop duik je weer het bos in, met een afwisselend stuk met naaldbomen.

Even later kom je op een splitsing uit, met weer uitzicht op het dal. Hier liepen wij door het dal terug, je kunt ook het pad vervolgen en boven langs de andere kant teruglopen naar de parkeerplaats. Wij keken nog een keer achterom en zeiden de laatste zonnestralen gedag.

Ben je op het pad tussen het Herman van Veen Arts center en het dal? Kijk dan eens goed onder de dennenbomen. Wie weet zie je deze krokodillen in deze niet-natuurlijke habitat.🐊

Plaats een reactie

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de nieuwste blogs in je mailbox.