Wandelen op Schokland

Wandelen op Schokland: voor liefhebbers van geschiedenis

De Ruïneroute is niet alleen een wandeling door de mooie natuur, het laat je ook veel zien over de geschiedenis van het voormalige schiereiland. Echt een aanrader!

Schokland ligt redelijk dichtbij Urk en dus ook relatief dichtbij mijn woonplaats. Al een paar keer heb ik gekeken of het de moeite waard is om er eens heen te rijden, nog voor ik de wandelmanie had. Maar ik zag dan een museum en drie huisjes en vond dat dan niet de moeite waard om daarvoor er helemaal in te rijden.

Dat is dan het mooie van wandelen. Je kan het prima combineren! Dus ik ging op pad!

Startpunt

Ik begon bij bezoekerscentrum de Gesteente. Dit ligt midden in het Schokkerbos. Ik vond het zelf fijn om in het bos te beginnen en te eindigen. Vanuit het bos is het een klein stukje lopen naar het open terrein waar de ruïnes en museum is. Je kunt natuurlijk ook beginnen bij het museum.

De ruïneroute

Ik heb in het bos geen routebord gezien, maar je kunt deze downloaden. Wel staat duidelijk aangegeven waar de ruïneroute begint. Je kunt gewoon de blauwe bordjes volgen.

Let op. Op de website van Flevo-landschap stond aangegeven dat de bordjes op sommige plekken ontbreken, maar dat viel wel mee. Het ging op één stukje niet goed. Bij het museum liep ik via de vooringang en parkeerplaats verder om de route te vervolgen. Daar moest ik even de gedownloadde plattegrond erbij pakken om te zien hoe ik moest lopen. Let ook even op dat je niet via dezelfde weg het bos in gaat als waar je vandaan kwam. Vrijwel recht tegenover de parkeerplaats, links van de boerderij is het pad waar je in kan. Dan loop je nog een stuk langs een weiland en daar zie je op een gegeven moment de borden weer.

Tijdens de route kom je dus door het bos, langs ruïnes, het museum en een heel mooi stukje natuurgebied waar ik langs ben gelopen. Ik kon het natuurgebied niet in vanwege het broedseizoen, maar dat doe ik gewoon nog eens over.

Broedgebied Schokland
Grasland wat nu broedgebied is en daarom niet toegankelijk

Niet op de route: de haven

Nog een reden om nog eens terug te gaan is om de haven eens te bekijken. Dat was geen onderdeel van de route, maar je kan dat makkelijk er nog even bij pakken.

De route is circa 7 km en het is ongeveer 2 km extra heen en weer lopen naar de oude haven. Dus als je daar zin in hebt, zou ik dat absoluut nog even doen.

Plaats een reactie

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de nieuwste blogs in je mailbox.