Wandelen in Almere: de mooiste routes

Wandelen in Almere
6°C

Wandelen in Almere

De mooiste routes

Woon je in de omgeving van Almere of wil je hier eens komen wandelen? Je zou het misschien niet meteen denken, maar in en rond deze polderstad zijn verrassend veel natuurgebieden te vinden. Ideaal voor een fijne wandeling – of je nu een kort ommetje wilt maken of zin hebt in een kilometerslange dagtrip. In deze blog zetten we de mooiste routes voor je op een rij.

Belangrijk: Bij elke route vind je praktische informatie over onder meer de lengte en parkeermogelijkheden. Mogelijk is de informatie niet volledig als het gaat om de toegankelijkheid met kinderwagen, rolstoel of fiets. En ga je er met de hond op uit? Check dan ook de hondenkaart van de gemeente Almere. Zijn er dingen veranderd aan de routes waardoor de omschrijving niet meer klopt? Dan kun je een mail sturen naar winkel@stadennatuur.nl

Oostvaardersplassen en het Kotterbos

Wandel door de nieuwe wildernis

Het bekendste natuurgebied van Almere: de Oostvaardersplassen. Ze zijn onder andere bekend geworden door de film de Nieuwe Wildernis. Het gebied ligt tussen Almere en Lelystad in en met de trein rijd je er dwars doorheen. Wandelen kan aan de randen van het gebied. Je geniet dan op tal van plekken van het weidse uitzicht. De kans is groot dat je in de verte Konikpaarden, Heckrunderen of edelherten ziet grazen. En misschien spot je zelfs een vos! Meer dan honderd soorten vogels voelen zich thuis in de Oostvaardersplassen, zoals de grauwe gans, de roerdomp en de zeearend. Vergeet dus niet om je verrekijker mee te nemen!

Een goed startpunt voor je wandeling door de Oostvaardersplassen is Natuurbelevingcentrum de Oostvaarders. Je vindt hier uitgebreide informatie over de verschillende routes. Ook kom je er alles te weten over dit unieke natuurgebied en de bijzondere diersoorten. Bij paviljoen de Oostvaarders kun je genieten van een hapje of drankje. Ook vind je hier een toilet.

Foto: Muhammed Zafer Yahsi via Unsplash

Het Kotterbos

Je kunt ook via het Kotterbos een wandeling maken naar de Oostvaardersplassen. De route komt langs een uitkijkpunt van waar je een prachtig uitzicht hebt op het natuurgebied. Je kunt vanaf daar ook doorlopen naar het Natuurbelevingcentrum.

Praktische info
Lengte: van 1,5 kilometer tot zolang je maar wilt.
Verharde paden: Een deel van de route heeft verharde paden. Er zijn wel wildroosters aanwezig.
Honden: Honden zijn in de Oostvaardersplassen niet toegestaan. In het Kotterbos grotendeels wel. Alleen in het begrazingsgebied niet. Dit staat duidelijk op de bordjes aangegeven.
Kinderen: Dit gebied is leuk voor kinderen. Er zijn korte routes om te lopen en ze kunnen dieren bekijken. Af en toe even opletten bij het water.
Fietsen: Een groot deel van dit terrein is ook goed te doen met de fiets.
Toilet: Bij het bezoekerscentrum is een wc.
Parkeren Oostvaardersplassen: Je kunt parkeren bij Natuurbelevingcentrum de Oostvaarders. Je staat dan binnen een paar honderd meter aan de rand van de Oostvaardersplassen.
Parkeren Kotterbos: Voor het Kotterbos kun je parkeren bij de Buitenringplaats en het Kotterplein. Vanaf beide parkeerplaatsen zijn er zowel korte als langere routes te volgen.

 

Het Kotterbos

Het Vroege Vogelbos en Kromslootpark

Moerassen, riet en wilgen

Aan de rand van Almere Haven vind je het Vroege Vogelbos, het oudste bos van Almere. Aansluitend aan dit bos ligt het Kromslootpark. Vanaf theehuis het Eksternest kun je een mooie wandeling maken. Via het Vroege Vogelbos kun je doorlopen naar het Kromslootpark. Je vindt er moerassen, omgeven door riet en wilgen. Dat maakt het gebied aantrekkelijk voor vogels.

Praktische infoLengte: Je kunt je eigen route kiezen en dus ook de lengte, maar het grootste rondje in het Kromslootpark is ongeveer 5 kilometer. De routes in het Vroege Vogelbos zijn een stuk korter.
Verharde paden: De routes in het Vroege Vogelbos zijn niet verhard. Het Kromslootpark is deels verhard. Op sommige paden zijn wildroosters.
Honden: In het Vroege Vogelbos zijn honden welkom. Er is een gedeelte in het Kromslootpark waar honden niet mogen komen. Eigenlijk het grootste gedeelte, de kern. Eromheen kun je wel met een hond komen.
Kinderen: Vooral het Vroege Vogelbos is erg geschikt voor kinderen. Er zijn een speeltuin, een schaapskooi met oude schapenrassen van Stad & Natuur en een speciale ontdekkingsroute voor kinderen.
Fietsen: Gedeeltes van de route, met name in het Kromslootpark, zijn toegankelijk voor fietsers.
Toilet: Bij Het Eksternest en de Schaapskooi kun je naar de wc.
Parkeren: Je kunt voor het Kromslootpark parkeren bij de Dunlopplaats of de Bergplaats. Voor Het Vroege Vogelbos kun je parkeren bij theehuis Het Eksternest.

Waterlandse Bos en de Kemphaan

Struinen door de stadsbossen

Het Waterlandse Bos is het gebied waar zich ook het kasteel bevindt. Inderdaad: Almere heeft een kasteel. Al werd het een ruïne nog voor het ooit in gebruik werd genomen. Het Waterlandse Bos een van de stadsbossen van Almere en er zijn diverse paden en routes door het gebied.


Het kasteel van Almere

De Kemphaan
Stadslandgoed de Kemphaan grenst aan het Waterlandse Bos. Daar kun je ook parkeren. Op het stadslandgoed vind je een stadsboerderij, een klimpark, Almere Jungle, Stichting Aap en nog veel meer. Voor gezinnen zijn er allerlei leuke dingen te doen. Zet bijvoorbeeld al je zintuigen aan het werk in het Zintuigenbos. Of neem een kijkje bij de schaapskooi en de varkens. Vanaf de parkeerplaats kun je diverse korte en langere wandelroutes volgen. Er is zelfs een route van 21 kilometer, waarbij je een stukje door de polder loopt, maar ook langs het Cirkelbos.

Praktische info
Lengte: Op de Kemphaan kun je letterlijk alle kanten op: ga je voor een van de korte wandelroutes of kies je voor de halve-marathon-route? Ook in het Waterlandse Bos zijn er korte en langere routes.
Verharde paden: 
Op de Kemphaan en in het Waterlandse Bos zijn de paden deels verhard.
Honden: 
Op de Kemphaan zijn honden aangelijnd toegestaan. Ook in het Waterlandse Bos zijn honden welkom, een deel van het bos is aangewezen als losloopgebied.
Kinderen: 
Stadslandgoed de Kemphaan is ideaal voor gezinnen met kinderen. Er is van alles te beleven. Ga je met de kids naar het Waterlandse Bos, loop dan in elk geval even langs het kasteel.
Fietsen: 
In het Waterlandse Bos zijn routes waar je kunt fietsen. Rondom de Kemphaan zijn er diverse fietsroutes.
Toilet: Bij de Kemphaan zijn toiletten.
Parkeren: Bij de Kemphaan is een ruime parkeergelegenheid Je kunt ook parkeren bij de Meentplaats. Via een parkje in de woonwijk Overgooi loop je via het Schapenbos naar het Waterlandse Bos.

Rondje Noorderplassen en Lepelaarplassen

Spot de ijsvogel!

De Noorderplassen en Lepelaarsplassen liggen ten noorden van Almere. De wandelroute gaat eerst door een strookje bos met aan beide kanten water. Met een klein beetje geluk kun je hier een ijsvogel spotten! Na het bos kom je bij de plassen en heb je uitzicht over de stad. Links zie je de Noorderplassen, rechts de Lepelaarplassen. Die laatste liggen achter een heuvel en kun je alleen zien vanaf de verschillende uitkijkpunten die je onderweg passeert.

Je kan op een gegeven moment twee kanten op lopen. De ene route is via de dijk, waarbij je goed uitzicht hebt op de Lepelaarsplassen. Ook het Markermeer kun je zien, aan de andere kant van de weg. Houd je van vogelspotten en heb je een verrekijker? Dan is deze route een echte aanrader. De route via de dijk is ongeveer 10 kilometer.

Met de andere route loop je rondom Noorderplassen. Een gedeelte van deze route gaat door een woonwijk. Deze route is circa 12 kilometer lang.

Praktische info
Lengte: Een rondje via de dijk is 10 kilometer en via de woonwijk 12 kilometer.
Verharde paden: Ja. Wel zijn er op sommige plekken wildroosters en bruggen. Bij de dijk is het pad een stukje steil.
Honden: Er is een gedeelte waar je met de hond mag komen. Een heel rondje lopen met de hond kan niet.
Kinderen: Voor kleine kinderen is deze route misschien wat saai en lang. Ook is het oppassen met water.
Fietsen: Deze route is ook zeer geschikt om per fiets af te leggen. Wel is het pad redelijk smal, dus wandelaars en fietsers zitten elkaar soms een beetje in de weg.
Toilet: Er is een toilet bij het bezoekerscentrum, bij restaurant Loetje en op de camping.

Parkeren: Je kunt parkeren bij bezoekerscentrum De Trekvogel op de dijk of bij Camping Waterhout.

Lepelaarplassen vanaf de dijk

Het Wilgenbos

Ontdek de voormalig zandwinplas

In het Wilgenbos, een voormalige zandwinplas omgeven met bos, waan je je een beetje in een oerwoud. Het bos is spontaan ontstaan en is vrijwel ondoordringbaar. De wandelroute voert je om de plas heen en onderweg heb je verschillende keren een mooi uitzicht op het water. Je kan er niet verdwalen. Je houdt gewoon het water aan en loopt daar omheen. Geen gedoe met de route checken op kaarten of je mobiel dus!

Het voormalige Zandwinplas in het Kotterbos

Bijzondere bewoners van het Wilgenbos zijn de bever (let onderweg dus op beversporen!) en de ijsvogel. Honden zijn niet toegestaan in het Wilgenbos en het is er zelden erg druk. In natte periodes kunnen de paden erg drassig worden. Trek dus geschikte schoenen of laarzen aan. Een wandeling door het Wilgenbos is ook prima te combineren met een wandeling langs de Noorderplassen.

Praktische info
Lengte: De route om de plas is ongeveer 3 kilometer. Je kunt de route verlengen door bijvoorbeeld richting het Oostvaardersbos te lopen.
Verharde paden: Nee. Het is met regen ook erg modderig en je kunt dan het beste laarzen aandoen.
Honden: Niet toegestaan.
Kinderen: Er is hier niets speciaal voor kinderen gemaakt. Wel leuk zijn de verschillende uitkijkpunten langs het water. En let bij een aantal stukken goed op bij het water.
Fietsen: Deze route is niet geschikt voor fietsen.
Toilet: Er is hier geen toilet.
Parkeren: Je kunt parkeren bij de Wilgenbosplaats. Hier vind je een kleine parkeerplaats met plek voor circa vier auto’s. Als er geen plek is kun je doorrijden naar de dijk en parkeren bij Bezoekerscentrum De Trekvogel.

Het Cirkelbos en Museumbos

Berg op en (landschaps)kusntwerken

Eén blik op de kaart en je weet waarom het Cirkelbos deze naam heeft gekregen. De bomen staan in grote cirkels en dat geeft een bijzonder effect. Op de foto hieronder kun je het een klein beetje zien.


Het cirkelbos

Als je de routes volgt kom je onderweg nog meer leuke dingen tegen. Een pad met een klein deurtje op het eind, midden tussen de bosjes. Een heuvel met een pad dat als een spiraal naar boven loopt (de ‘Almeerse Berg’ oftewel Almere Boven), met een prachtig uitzicht op de omgeving. Een labyrint van 368 haagbeuken. En zo zijn er nog meer (landschaps)kunstwerken. Dit deel van het Cirkelbos wordt dan ook wel het Museumbos genoemd.

Praktische info
Lengte: Je kunt hier verschillende korte routes volgen, tussen de 3 à 5 kilometer. Het is ook mogelijk om door te lopen naar andere natuurgebieden.
Verharde paden: 
Nee.
Honden: 
Honden zijn welkom (aan de lijn).
Kinderen: 
Het Cirkelbos is erg geschikt voor kinderen. Ze kunnen er allerlei leuke dingen ontdekken. Er is een boekje met Museumbos-spelletjes en een website speciaal voor jonge bezoekers.
Fietsen: Het gebied is niet geschikt om te fietsen.
Toilet:
 Er zijn geen toiletten.
Parkeren: De parkeerplaats ligt vlak bij het uitzichtpunt Almere Boven, ook wel de Almeerse Berg. Als je van de Merelweg komt, zie je rechts de berg. Een paar honderd meter verder bevindt zich de parkeerplaats aan de rechterzijde.

Rondje Leeghwaterplas

Wandel midden in de stad

Zoek je een mooie wandeling midden in de stad? Doe dan eens een Rondje Leeghwaterplas. Het uitzicht is afwisselend. Je kijkt uit op kanaal de Hoge Vaart, dan op de Leeghwaterplas, maar de route brengt je ook door een bos. Een deel van de wandeling voert door het Hannie Schaftpark en het Bos der Onverzettelijken. Daar staat een nationaal verzetsmonument en op verschillende plekken in het park vind je informatieborden over het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Leeghwaterplas

Praktische info
Lengte: Een rondje om het water is circa 3 kilometer.
Verharde paden: 
Je kunt de route volledig over verharde paden volgen. Er zijn ook onverharde paden.
Honden: 
Het hele gebied is toegankelijk voor honden. Er is zelfs een losloopgebied.
Kinderen: 
Voor kinderen is het een leuke route, met name omdat het afwisselend is. Je komt af en toe langs speeltoestellen, zowel in het bos als daarbuiten.
Fietsen: 
Je kunt dit rondje ook volledig met de fiets doen.
Toilet: 
Er zijn geen toiletten aanwezig.
Parkeren: 
Je kunt parkeren bij Bos der Onverzettelijken. Houd hiervoor Weg 1940-1945 aan, waar je via de Vrijheidsdreef komt.

Kathedralenbos

Ontdek het landschapskunstwerk 'de groene kathedraal'

Last but not least, het Kathedralenbos. Daar staat het landschapskunstwerk de Groene Kathedraal. Het zijn bomen die in de vorm zijn geplant van de gotische kathedraal Notre-Dame uit de Franse stad Reims. De kathedraal lijkt zo uit het bos te zijn gesneden en een paar meter verderop in het landschap te zijn geplaatst. De vorm van de kathedraal vind je namelijk ook als lege plek in het bos, de ‘negatieve’ kathedraal. Snap je het nog? Bekijk Google Maps maar eens, dan wordt het een stuk duidelijker!

Rondom de Groene Kathedraal is een wandeling van 3 km uitgezet. Gewoon de bruine routepaaltjes volgen. Via de nieuwe fietsbrug kun je vanuit het Cirkelbos naar het Kathedralenbos lopen.

Lengte: Ongeveer 3 kilometer.
Verharde paden: De route is deels verhard.

Honden: Honden mogen hier (aangelijnd) komen.
Kinderen: Voor kinderen is er niets speciaals te doen.
Fietsen: Deze route is niet per fiets doen.
Toiletten: Er zijn geen toiletten.
Parkeren en OV: Het startpunt aan het Kathedralenpad is te bereiken via de Tureluurweg. Aan het eind van het Kathedralenpad ligt de parkeerplaats. De dichtstbijzijnde bushalte is aan de Vogelweg in Almere. Vanaf daar is het 1,5 km lopen naar de parkeerplaats.

Tot slot
Had jij zoveel wandelroutes verwacht in Almere? Zo zie je maar: Almere is mooier en natuurrijker dan je waarschijnlijk dacht!