Wandelen in Almere: de mooiste routes

Wandelen in Almere: de mooiste routes

Woon je in de omgeving Almere of wil je hier eens komen wandelen? In deze blog staan de mooiste routes op een rij.

Bij Almere denk je aan allerlei dingen, maar niet veel mensen associëren het met mooie natuur. Zelfs veel inwoners niet. Ik woon al 28 jaar in Almere en hoewel ik weet dat er wat mooie natuurgebieden zijn, ben ik telkens weer positief verrast.

Sinds ik veel wandel probeer ik elke keer iets nieuws te ontdekken. Uiteraard deed ik een paar voor de handliggende routes, maar ik bezocht ook wat minder bekende plekken. Ik zet ze op een rij.

Belangrijk: Per route geef ik nog wat praktische informatie. Voor de informatie over de verharde paden en toegang met de hond of fiets, durf ik het niet met zekerheid te zeggen. Ik zie misschien net een stukje over het hoofd wat het ongemakkelijk maakt als je bijvoorbeeld met een kinderwagen, rolstoel of fiets bent.

Ik zal elke keer als ik een van de routes opnieuw loop alles nog even dubbelchecken en de informatie in deze blog zoveel mogelijk updaten.

Bekijk deze hondenkaart van de gemeente voor meer informatie over waar je met de hond mag wandelen.

Rondje Noorderplassen en Lepelaarsplassen

Ik begin met de Noorderplassen en Lepelaarsplassen omdat dit gebied als kind al indruk op me maakte. Het is een heel mooi stukje natuurgebied. Eerst loopt je door een strookje bos met aan beide kanten water. Er vliegen ijsvogels rond, al heb ik die nog steeds niet gespot. Na het bos kom je bij de plassen en heb je uitzicht over de stad. Links heb je dan de Noorderplassen en rechts de Lepelaarsplassen. De Lepelaarsplassen liggen achter een heuvel en kun je alleen zien vanaf de verschillende uitkijkpunten die je onderweg tegenkomt.

Je kan op een gegeven moment twee kanten op lopen. De ene route is via de dijk, waarbij je goed uitzicht hebt op de Lepelaarsplassen. Ook heb je uitzicht op het Markermeer, aan de andere kant van de weg. Een mooie route en helemaal als je van vogelspotten houdt en een verrekijker hebt. De route via de dijk is ongeveer 10 kilometer.

Met de andere route loop je rondom Noorderplassen. Deze route is circa 12 kilometer. Wat ik een nadeel vind, is dat je een gedeelte door een woonwijk loopt. Het is op zich wel leuk om een keer te zien, maar je moet er maar net zin in hebben. Ik heb dat rondje een keer gefietst. Het is de moeite waard!

Lengte: Een rondje via de dijk is 10 kilometer en via de woonwijk 12 kilometer.
Verharde paden: Ja. Wel zijn roosters, bruggen en het is een stukje stijl bij de dijk.
Honden: Er is een gedeelte waar je met de hond mag komen. Een heel rondje lopen met de hond kan niet.
Kinderen: Voor kleine kinderen is deze route misschien wat saai en sowieso lang. Ook is het oppassen met water.
Fietsen: Deze route is ook zeer geschikt voor de fiets. Wel is het pad redelijk smal, dus wandelaars en fietsers zitten elkaar een beetje in de weg.
Toilet: Er is een toilet bij het bezoekerscentrum, bij de BoatHouse en vermoedelijk ook op de camping. Controleer wel of deze locaties vanwege de maatregelen geopend zijn.
Parkeren: Je kunt parkeren bij bezoekerscentrum De Trekvogel op de dijk of bij Camping Waterhout.

Lepelaarsplassen Almere
Lepelaarsplassen vanaf de dijk

Oostvaardersplassen en het Kotterbos

Het bekendste natuurgebied van Almere: de Oostvaardersplassen. Ze zijn onder andere bekend geworden door de film de Nieuwe Wildernis.

Het gebied ligt tussen Almere en Lelystad in en met de trein rijd je er dwars doorheen. Ik dacht altijd dat je alleen vanuit de trein het natuurgebied kan zien, maar niets is minder waar!

Je kunt er vlak langs wandelen en je hebt wijds uitzicht over de natuur. De kans is groot dat je dieren ziet grazen. En laatst zag ik zelfs een vosje langs de waterkant lopen. Aangezien er aan de overkant van het water geen bomen of struiken zijn, kon ik hem heel goed blijven bekijken. Met een beetje geluk kom je tijdens het wandelen door het bos wat herten tegen.

Oostvaardersplassen grote grazers
Foto: Muhammed Zafer Yahsi via Unsplash

De dichtsbijzijnde plek om te parkeren is de parkeerplaats bij natuurbelevingscentrum De Oostvaarders. Je loopt dan binnen een paar honderd meter naar de rand van Oostvaardersplassen.

Het voordeel van hier starten is dat je hier naar de wc kunt of een hapje eten of drinken kan halen (na de lockdown).

Het Kotterbos

Je kunt ook via het Kotterbos een wandeling maken naar de Oostvaardersplassen. Het is een hele mooie route en op een gegeven moment kom je bij een uitkijkpunt uit waarin je ook uitzicht hebt op Oostvaardersplassen. Je kunt ook vanaf daar doorlopen naar het natuurbelevingscentrum.

Lengte: van 1,5 kilometer tot zolang je maar wilt 🙂
Verharden paden: Een deel van de route heeft verharde paden. Er zijn wel roosters aanwezig.
Honden: Honden zijn in Oostvaardersplassen niet toegestaan. In het Kotterbos grotendeels wel. Alleen in het graasgebied niet.
Kinderen: Dit gebied is leuk voor kinderen. Er zijn korte routes om te lopen en ze kunnen dieren bekijken. Af en toe even opletten bij het water.
Fietsen: Een groot deel van dit terrein is ook goed te doen met de fiets.
Toilet: Bij het bezoekerscentrum is een wc. Controleer wel of deze vanwege de maatregelen geopend zijn.
Parkeren: Je kunt parkeren bij natuurbelevingscentrum de Oostvaarders voor de wandeling bij Oostvaardersplassen. Voor het Kotterbos kun je parkeren bij de Buitenringplaats en Kotterplein. Vanaf beide parkeerplaatsen zijn er zowel korte als langere routes te volgen.

Het Kotterbos

Het Wilgenbos

Als het rondje Noorderplassen of Lepelaarsplassen niet lang genoeg is, kun je ook nog naar het Wilgenbos. Een van m’n favoriete gebieden in Almere. Ik vind het een fijne plek om meerdere redenen. Ten eerste omdat het bos heel bijzonder en mooi is. De bomen zijn prachtig en je loopt om een plas heen, die je onderweg een paar keer kan bewonderen. Je kan er niet verdwalen en je hebt vrijwel geen keuzestress. Je houdt gewoon het water aan en loopt daar omheen. Geen gedoe met de route checken op kaarten of je mobiel dus.

Het voormalige Zandwinplas in het Kotterbos

Ik vind het ook fijn dat er geen honden mogen komen. Ik loop dan net iets meer ontspannen. Hoewel er op meerdere plekken geen honden mogen komen, lijken mensen zich er hier ook daadwerkelijk aan te houden.

Het is er ook zelden erg druk. Tenminste, ik ben er in het najaar en de winter geweest en toen waren er weinig tot geen mensen. Dat komt misschien ook omdat bij een beetje regen het best een modderige route is.

Lengte: De route is om de plas is ongeveer 3 kilometer. Je kunt de route verlengen door bijvoorbeeld richting Oostvaardersbos te lopen.
Verharden paden: Nee. Het is met regen ook erg modderig en je kunt dan het beste laarzen aandoen.
Honden: Hier mogen geen honden (meer) komen.
Kinderen: Er is hier niets speciaal voor kinderen gemaakt. Wat wel leuk is, is dat er af en toe een uitkijkpunt is op het water. Wel moet je op een aantal stukken opletten bij het water.
Fietsen: Deze route is niet geschikt voor fietsen. Wel is er een MKB-route, maar daar weet ik het fijne niet fijn.
Toilet: Er is hier geen toilet.
Parkeren: Je kunt parkeren bij Wilgenbosplaats. Hier vind je een heel klein parkeerplaatsje met maar plek voor circa vier auto’s. Als er geen plek is kun je doorrijden naar de dijk en binnen 5 minuten ben je bij het eerdergenoemde centrum De Trekvogel. Sowieso een handigere plek als je de wandeling wilt combineren met Noorderplassen.

Het Vroege Vogelbos en Kromslootpark

Als we helemaal naar de andere kant van de stad gaan, richting Almere Haven, dan kom je bij Het Vroege Vogelbos. Aansluitend aan dit bos vind je het Kromslootpark.

Voor Het Vroege Vogelbos kun je parkeren bij het theehuis de Eksternest. Vanuit daar kun je een mooie wandeling maken door het oudste bos van Almere. Het is ideaal voor een korte wandeling door een mooi stukje bos. Helaas heb ik daar geen goede foto’s van. In de periode dat ik er veel kwam was het paddenstoelen tijd, dus daar heb ik allemaal close ups van 😆

Zoals gezegd kun je vanuit daar naar het Kromslootpark lopen. Zelf heb ik dat nog niet gedaan. Wel ben ik laatst naar het Kromslootpark geweest, voor het eerst sinds jaren. Het wordt op dit moment gerenoveerd en begint al heel mooi te worden. Er zijn hier veel plassen en stukjes bos. Ook hier zijn er veel vogels en tijdens m’n laatste wandeling kwam ik wat schapen tegen.

Lengte: Je kunt je eigen route en dus de lengte ook kiezen, maar het grootste rondje is in Kromslootpark circa 5 kilometer. De routes in het Vroege Vogelbos zijn een stuk korter.
Verharden paden: De routes in het Vroege Vogelbos zijn niet verhard. Het Kromslootpark is deels verhard. Ze zijn het aan het renoveren en het lijkt erop alsof de hoofdpaden nog verhard worden. Wel zijn er roosters aanwezig.
Honden: In het Vroege Vogelbos zijn honden welkom. Er is een gedeelte in het Kromslootpark waar honden niet mogen komen. Eigenlijk het grootste gedeelte, de kern. Eromheen kun je wel met een hond komen.
Kinderen: Vooral het Vroege Vogelbos is erg geschikt voor kinderen. Er is een speeltuin, er zijn schapen en er is een speciale ontdekkingsroute voor kinderen.
Fietsen: Gedeeltes van de route, met name in Kromslootpark, is toegankelijk voet fietsers.
Toilet: Bij het bezoekerscentrum De Eksternest kun je naar de wc. Controleer wel of deze vanwege de maatregelen geopend zijn.
Parkeren: Je kunt voor Kromslootpark parkeren bij Dunlopplaats parkeren of neem de volgende afslag rechts (als je vanaf de A6 komt) om dichterbij het gerenoveerde gedeelte te komen. Voor Het Vroege Vogelbos kun je parkeren bij het theehuis de Eksternest.

Kromslootpark Almere

Het Cirkelbos en Museumbos

Dan is er ook nog het Cirkelbos. Op de kaart zag ik wel waarom het zo heette, maar pas bij de derde wandeling zag ik het met m’n eigen ogen. De bomen staan in grote cirkels en dat geeft een bijzonder effect. Op de foto hieronder op de rechterzijde kun je het een klein beetje zien.

Het Cirkelbos

Als je de routes volgt kom je meer leuke dingen tegen onderweg. Een pad met een klein deurtje op het eind, midden tussen de bosjes. Een heuvel met meestal een heleboel schapen, zodat je prachtig uitzicht hebt op de omgeving. Zo zijn er nog meer kunstwerken. Ze noemen dit gebied daarom ook wel het Museumbos.

Lengte: Dit moet ik nog even uitzoeken. Uit m’n hoofd zijn de routes kort, zo rond de 3 à 5 kilometer. Wel kun je doorlopen naar andere natuurgebieden.
Verharde paden:
Nee.
Honden:
Weet ik niet, ga ik uitzoeken.
Kinderen:
Het Cirkelbos is erg geschikt voor kinderen. Ze kunnen er allerlei leuke dingen ontdekken.
Fietsen:
Het is niet geschikt om te fietsen.
Toilet:
Er zijn geen toiletten.
Parkeren: De parkeerplaats ligt vlakbij het uitzichtspunt Almere Boven, ook wel de Almeerse Berg. Als je van de Merelweg komt, zie je rechts de berg. Dan rij je nog een paar honderd meter door en dan zie je aan de rechterzijde een parkeerplaatsje.

Waterlandse Bos en de Kemphaan

Ik dacht onlangs dat ik het allemaal wel gezien had, maar bedacht me nog een gebied die ik moest (her)ontdekken. Het Waterlandse Bos. Dit is het gebied waar ook het kasteel ligt. Ja ja, Almere heeft een kasteel. Al werd het een ruïne nog voor het ooit in gebruik werd genomen. Het Waterlandse Bos is best groot, met diverse paden en routes.

Kasteel Almere, in Waterlandse Bos
Het kasteel van Almere

Ik kwam hier eigenlijk een beetje per ongeluk, omdat ik een mooi meertje ontdekte in de wijk Overgooi. Dit is een wijk met dure villa’s en daar hoort natuurlijk ook een chique park bij. Het is heel klein, maar wel mooi om te zien. Je hebt aan twee kanten water en mooi uitzicht, zoals je op de foto kan zien. De oplettende kijker ziet ook twee piramides. Dat is ook leuk van Almere, je komt er de gekste dingen tegen 😀

Overgooi Almere

Het Schapenbos

Met het parkje in Overgooi was ik wel snel klaar. In Google Maps zag ik het Schapenbos en via dat bos kon ik doorlopen naar het Waterlandse Bos, dus dat deed ik maar. Het Schapenbos is niet groot, en eerlijk gezegd ook niet onwijs bijzonder. Maar wel als je van schapen houdt! Het is gewoon een leuke route en terwijl je erheen loopt kun je gelijk wat mooie villa’s bewonderen.

Als je schapen lukt vindt, kijk dan ook eens naar mijn blog over het wandelen met een schaapskudde.

De Kemphaan

Aan het Waterlandse Bos ligt stadslandgoed de Kemphaan. Daar kun je ook parkeren. Op het stadslandgoed vind je een stadboerderij, Stichting Aap en nog veel meer. Het is erg leuk voor gezinnen, maar wat minder als je complete rust wilt.

Vanaf daar kun je ook diverse korte en langere routes volgen. Zelfs een van 21 kilometer, waarbij je een stukje door de polder loopt, maar ook langs het Cirkelbos. Deze staat nog op mijn lijstje voor komend jaar!

Lengte: Uiteenlopend. Op de Kemphaan zijn hele korte routes, tot een halve marathon route. Het Schapenbos is heel klein. In het Waterlandse Bos kun je ook voor korte en langere routes kiezen.
Verharde paden:
In het Schapenbos niet. Op de Kemphaan en in het Waterlandse Bos zijn de paden deels verhard.
Honden:
Ik vermoed in het Schapenbos niet (ga ik nog dubbelchecken). Op de terrein van de Kemphaan volgens mij overal wel. In het Waterlandse Bos mogen honden komen.
Kinderen:
Het Schapenbos is leuk voor kinderen en de Kemphaan helemaal. Daar is veel te beleven. Het Waterlandse Bos is misschien wat saai. Als je er toch heen gaat, loop dan sowieso even langs het kasteel.
Fietsen:
In het Waterlandse Bos zijn routes waar je kunt fietsen. Rondom de Kemphaan zijn er diverse fietsroutes.
Toilet: Bij de Kemphaan zijn er toiletten. Controleer wel of deze vanwege de maatregelen geopend zijn.
Parkeren: Bij de Kemphaan kun je parkeren. Je kunt ook parkeren bij de de Meentplaats. Vanaf daar liep ik dus via het kleine parkje in Overgooi en het Schapenbos naar Waterlandse Bos.

Rondje Leeghwaterplas

Ik heb even getwijfeld of ik deze route wel moet noemen. Heel eerlijk, ik zou er niet voor speciaal naar Almere rijden. Maar ik noem hem toch, met name voor mensen uit de omgeving. Het is namelijk best een mooie wandeling al ben je midden in de stad. Hier liep ik dagelijks toen ik mijn ochtendwandelingen deed. Het uitzicht is afwisselend. Je kijkt een stukje uit op kanaal de Hoge Vaart, dan op de Leeghwaterplas, maar het brengt je ook door een bos.

Een deel van de wandeling brengt je ook door Bos der Onverzettelijken. Daar staat een nationaal verzetsmonument en op verschillende plekken in het park zie je teksten over de oorlog en het verzet.

Leeghwaterplas Almere
Leeghwaterplas

Lengte: Een rondje om het water is circa 3 kilometer.
Verharde paden:
Je kunt de route volledig over verharde paden volgen. Er zijn ook onverharde paden.
Honden:
Het hele gebied is toegankelijk voor honden. Er is zelfs een losloopgebied.
Kinderen:
Voor kinderen is het een leuke route, met name omdat het afwisselend is. Je komt af en toe langs speeltoestellen, zowel in het bos als daarbuiten.
Fietsen:
Je kunt dit rondje ook volledig met de fiets doen.
Toilet:
Er zijn geen toiletten aanwezig.
Parkeren:
Je kunt parkeren bij Bos der Onverzettelijken. Houd hiervoor Weg 1940-1945 aan, waar je via de Vrijheidsdreef komt.

Rondje Weerwater

Deze wandeling is niet mijn favoriet, maar hij mag niet ontbreken. Het Weerwater ligt midden in Almere en ligt gedeeltelijk aan het winkelcentrum. Het is volgens mij best een geliefde route om voor wandelaars. Het is ongeveer 7 kilometer.

Ik wandel het nooit alleen, maar altijd al kletsend met een vriend(in) en dan doe ik er twee uur over. Voor een wandeling met z’n tweeën en tijdens corona is het niet ideaal vind ik. Het is een doorgaande route voor mensen die van en naar de stad willen, dus het is relatief druk. Aan een zijde kom je ook langs een park en strandje waar het op mooie dagen extra druk wordt. Een van de redenen dat ik hier niet graag loop. Ik ben de hele tijd in het gras aan het duiken om mensen te ontwijken 😆

Ook kom je niet echt in de natuur, maar het uitzicht is wel mooi. Aan de andere kant van het water, vanaf het centrum gezien, komt de Floriade. Dus misschien wordt het straks wel wat meer de moeite waard.

Lengte: Ongeveer 7 kilometer.
Verharden paden: De route is volledig verhard.
Honden: Honden mogen hier ook komen.
Kinderen: Voor kinderen is de route aan de lange kant, maar wel leuk omdat het best afwisselend is. Je komt langs twee stadsstrandjes, een stukje door het centrum en langs een speeltuintje in Lumièrepark.
Fietsen: Deze route kun je ook met de fiets doen.
Toiletten: Je kunt naar de wc in McDonalds en het centrum. Controleer wel of deze vanwege de maatregelen geopend zijn.
Parkeren en OV: Als je met het OV naar Almere wilt komen voor een rondje Weerwater, kun je dus makkelijk met de trein gaan en naar het einde van het winkelcentrum lopen. Letterlijk alleen maar rechtdoor gaan tot je bij de Kunstlinie komt aan het water. Ga je met de auto, dan denk ik dat je het beste kan parkeren in de omgeving van McDonalds.

Kathendralenbos

Last but not least, het Kathendralenbos. Daar staat het kunstwerk de Groene Kathedraal. Het zijn bomen die in de vorm van een kathedraal staan. Deze vorm lijkt zo uit het bos te zijn gesneden en een paar meter verderop te zijn geplaatst. Dus de vorm van de kathedraal vind je dus ook als lege plek in het bos. Snap je het nog? Bekijk anders Google Maps, dan zie je wat ik bedoel.

Ik ging er laatst heen, maar toen waren ze helaas net een fietsbrug aan het bouwen. Als het af is, is dat wel handig, want dan kun je als het goed is vanuit het Cirkelbos naar het Kathendralenbos lopen. Ik hoop dat ik er snel heen kan, want ik moet het wel een keer gezien hebben. Al vraag ik me af of het wel duidelijk is dat het een kathedraal moet voorstellen als je er loopt.

Had jij zoveel routes verwacht? Ik tot een paar maanden terug dus niet. Almere is mooier en natuurrijker dan je waarschijnlijk dacht!

6 gedachten over “Wandelen in Almere: de mooiste routes”

 1. Dank voor het mooie uitzoekwerk. Wij wonen in Dronten maar komen graag in Almere vanwege het vele en diverse groen. Daarbij is het prettig jouw werk als leidraad voor wandelingen te kunnen gebruiken

  Beantwoorden
  • Graag gedaan! Leuk om te horen dat je er wat aan hebt. Als je nog tips hebt voor andere mooie gebieden in Flevoland (naast Almere en Lelystad), dan hoor ik dat graag.

   Beantwoorden
 2. Dank je wel voor deze info. Wij wonen al ruim 36 jaar in Almere en de natuur wordt steeds mooier. Mijn man (79) en ik (69 en slecht ter been) gaan bij goed weer elke dag er even uit om te wandelen. Bij de Oostvaarders, Kotterbos, Kemphaan, Pampushout of dichter bij huis. Meestal is het maar een klein rondje, omdat de benen niet meer zo goed willen, maar elke dag genieten we er weer van. Helemaal in deze tijd ben ik blij dat ik in Almere woon en niet ergens midden in de stad.

  Beantwoorden
  • Graag gedaan! Dat vergeet ik soms even, dat het nog een jonge stad is en het steeds mooier wordt. Er zijn inderdaad mooie stukken voor korte wandelingen.

   Dat laatste besefte ik me de afgelopen maanden ook, dat we echt geluk hebben met Almere. Je kan zo makkelijk de rust en natuur opzoeken. Als ik weinig tijd heb, wandel ik in enkele minuten naar het water of een park.

   Beantwoorden
  • Dank je wel! Bij een aantal locaties heb je verschillende routes. Meestal zijn ze redelijk kort, van 1,5 tot 5km. Sommige routes zijn rond de 10km, dat staat in de blog aangegeven.

   Als je voor langere routes wilt gaan, kun je heel goed van het ene gebied naar het andere gaan. Maar dan moet je zelf even Google Maps erbij houden of iets dergelijks.

   Ik heb alles wat ik weet vermeld in de blog. Maar ik zal het waarschijnlijk blijven aanvullen als ik meer informatie tegenkom!

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de nieuwste blogs in je mailbox.