Klompenpad in Nijkerk

Wandeling over het klompenpad in Nijkerk

Half oktober probeerde ik voor het eerst een klompenpad uit. En koos voor een route in Nijkerk. Het bleek een leuke, afwisselende route.

Moet dat op klompen?

Tot een paar maanden terug had ik nog nooit van klompenpaden gehoord. Een vriendin wees me erop. En ik ontdekte een app met leuke routes. “Moet je dat op klompen doen?” is een vraag die ik al van iemand kreeg toen ik vertelde dat ik de route ging lopen. Maar nee, dat hoeft niet.

Het heet zo omdat je door het boerenlandschap wandelt. De paden zijn te vinden in Gelderland en Utrecht.

Mijn wandelavontuur in Nijkerk

Ik had wat impulsief besloten een flinke wandeling te maken buiten m’n woonplaats Almere. Het was nog mooi weer voor het najaar en dit leek me een route die je niet wilt doen als het te guur weer is. Je loopt nogal onbeschermd als je langs velden loopt. Ik keek even in de app en besloot om naar Nijkerk te gaan. Mede omdat die vriendin daar al eens enthousiast over was. En ik had geluk! Het bleek dat ik een prachtige, zonnige dag had gekozen.

Startpunt

Volgens de app was het startpunt het station. Achteraf aan de ene kant handig, want ik moest nog even naar de wc en dat kon op het station 🙂 Aan de andere kant beveel ik het niet aan, omdat het een rare en niet zo mooie start is. Je kunt beter een stukje verderop bij de sportvelden beginnen waar ook een parkeerplaats is. Ik zag een parkeerplaats op de Luxoolseweg, al kan ik dat online zo gauw niet vinden. Maar daar bij de sportvelden heb je ook een P+R (Zuid Station Nijkerk).

De app

De app deed die dag niet helemaal wat ik verwachtte, dus ik hield Google Maps ernaast. Een beetje onhandig, maar het ging. Wat onhandig was aan de app is dat ik niet precies kon zien waar ik was. En door de lijnen die de route markeerde kon ik de straatnamen niet lezen. Terwijl ik deze blog schrijf en nog eens de app bekijk, zie ik ineens markeringen staan. Met foto’s en weetjes over de route. Dus wie weet deed ik gewoon iets verkeerd. De app is verder wel handig en nodig.

Onderweg zie je af en toe wel een bordje staan, maar naar mijn idee alleen op de noodzakelijke punten waar het verwarrend kan zijn.

Lengte en duur van de route

Bij een klompenpad verwachtte ik schijnbaar een smal modderig paadje. En ik had daarom ook besloten laarzen aan te doen. Superonhandig, zeker als je meer dan 10 kilometer gaat lopen. Er zijn twee routes, een kortere en een langere. Ik koos voor de lange route en daar doe je ongeveer 3 uur over. Ik deed er 3,5 uur over, want ik was ook druk met foto’s en Instagram Stories maken 🙂

Het landschap en de route

Wat ik leuk vond aan de route is dat het heel afwisselend was. Stukjes over het boerenland, wat een beetje voelde alsof je over privéterrein ging en stukjes door het bos. Ik heb erg veel paddenstoelen kunnen spotten, ook de rode met witte stippen! Het begin en eind loop je een stukje door de bebouwde kom, ook stukjes langs autowegen.

Wat ik fijn vond is dat het allemaal niet heel erg afgelegen was. Ik liep daar in m’n eentje en als vrouwzijnde ben ik toch wel een beetje voorzichtig. Aangezien je langs boerderijen loopt en wandelgebieden, kom je eigenlijk de hele tijd wel mensen tegen. Niet continu, maar ik voelde me wel veilig in ieder geval.

Voor herhaling vatbaar

Het klompenpad smaakte naar meer. Dit ga ik vaker doen! Het is fijn om een route te lopen in plaats van zelf uit te vogelen wat mooie plekken zijn. Ook vind ik het prettig om even een goed stuk te wandelen, zeker in het weekend. En zo kom je nog eens op plekken waar je anders niet komt of snel doorheen rijdt met de trein of auto.

Plaats een reactie

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de nieuwste blogs in je mailbox.