Wildplukken: look-zonder-look

Wildplukken: plantje met milde knoflooksmaak

Look-zonder-look is m’n favoriete kruid in het wild. In deze blog lees je waarom, wat je ermee kunt maken en waar je het kunt vinden.

Drie jaar geleden, na een heerlijke week in Oostenrijk, besloot ik in Nederland vaker de natuur in te gaan. De dag na thuiskomst, las ik over een wildplukworkshop bij mij in Almere. Ik besloot me direct in te schrijven en een paar dagen later was het zover.

De workshop duurde slechts twee uur en in een rap tempo kregen we allerlei informatie over eetbaar ‘onkruid’. Fascinerend vond ik het. Elke twee stappen was er van alles te vinden wat je kan eten.

Een nadeel was dat er bij sommige kruiden er wat kanttekeningen waren. Bijvoorbeeld dat je het niet mocht eten bij bepaalde klachten of dat je moet oppassen dat je niet iets anders eet wat er op lijkt, maar eigenlijk heel giftig is.

Een kruid sprong eruit en ik dacht: als ik maar één plantje zou onthouden uit deze sessie, dan moet dit het zijn.

Look-zonder-look: m’n favoriet

Waarom ik zo enthousiast ben over dit plantje? Ik ga het je vertellen. Look-zonder-look is ten eerste ontzettend goed herkenbaar. Dus je hoeft niet bang te zijn dat je per ongeluk iets verkeerds plukt. Het heeft een wit bloempje en het blad heeft een hartvormpje.

Als je het blad kneust, ruikt het licht naar knoflook. Dus je hebt drie manieren om de plant te herkennen.

Ik maak er graag pesto van. Het is zoooo lekker! Ik kan het bij mij vlakbij plukken, dus in de oogsttijd – van april tot uiterlijk juli – kan ik lekker altijd verse pesto maken. Gewoon zoals je ook pesto met basilicum maakt.

Tip: Zelf pluk ik alleen de bladen die wat hoger van de grond hangen en ik kies de plantjes uit die wat verder van het pad af zitten. Niet daar waar de honden tegenaan plassen, jakkie.

Look-zonder-look recept voor pesto

Mijn recept voor een vegan look-zonder-look pesto:

  • Een handje look-zonder-look blaadjes, even laten weken in water met azijn
  • Een scheutje extra vierge olijfolie (hoe beter de kwaliteit, hoe lekkerder)
  • Een beetje edelgistvlokken
  • Wat noten. Ik ben hier zelf niet zo kieskeurig in en gebruik wat ik in huis heb
  • Wat zout en peper

Qua hoeveelheid doe ik het een beetje op gevoel. Tot het smeuïg is, goed smaakt en lekker smeerbaar is.

Almere staat er vol mee, bij jou misschien ook!

Na de wildplukwandeling ging ik natuurlijk op zoek naar waar het plantje te vinden was. Ik liep m’n standaard rondje bij mij in de buurt en ja hoor, ik vond ze! Ik was superblij en enthousiast. Maar wat bleek, ik kwam de hele tijd look-zonder-look tegen. Grappig dat ik tot kort daarvoor totaal geen oog ervoor had.

Ik nam een kleiner pad en echt, wow! Het stond helemaal vol ermee, tot meters ver het bos in. Wauwie!

Look-zonder-look in Almere
Look-zonder-look tot het oog reikt!

Het jaar erna was het er ook weer, maar het jaar daarna zag ik op dezelfde plekken alleen maar brandnetels. Blijkbaar is het een twee-jarig plantje. Gelukkig kwamen ze na 1 jaar afwezigheid weer terug.

Voor de Almeerders onder mijn lezers: ik heb ze volop gezien bij Hannie Schaftpark (in deze blog met 9 wandelroutes in Almere vind je ook informatie over dit park en waar jekunt parkeren). Ook zag ik de plantjes in Oostrandpark.

Als je ze wil vinden in jouw omgeving, kijk dan vooral bij beschutte plekken. Onder bomen bijvoorbeeld. Ze houden niet van de volle zon.

Ik hoop dat je ze kunt vinden. Eet smakelijk alvast! 😉

Plaats een reactie

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de nieuwste blogs in je mailbox.